Ministar Mohammad Javad Zarif (Foto: AFP)
Ministar Mohammad Javad Zarif (Foto: AFP) Foto: Afp

Iranski ministar vanjskih poslova odbacio je u subotu mogućnost izbijanja rata u regiji, kazavši da Teheran ne želi sukob i da nijedna zemlja ne gaji "iluzije da se može suprotstaviti Iranu", prenijela je novinska agencija IRNA.


"Neće biti rata jer niti mi želimo rat, niti itko drugi pomišlja niti gaji iluzije da se može suprotstaviti Iranu u regiji", rekao je ministar Mohammad Javad Zarif pred kraj posjeta Pekingu.

Vezani članci Aleksej Navaljni SAD uveo sankcije Rusiji zbog trovanja Navaljnog Koronavirus, ilustracija Borba koja neće biti tako jednostavna: "Nove varijante koronavirusa realna su prijetnja napretku"

Zadnjih dana porasle su napetosti između Washingtona i Teherana, potaknuvši bojazni da bi mogao izbiti rat. SAD je ovaj tjedan povukao dio diplomatskog osoblja iz veleposlanstva u Bagdadu nakon napada na naftne tankere u Zaljevu. Iranski dužnosnici tvrde da u to nisu umiješani te za napade optužuje svoje neprijatelje.

SAD je pojačao i gospodarske sankcije Iranu te povećao vojne snage u regiji, optužujući Teheran da je prijetnja američkim vojnicima i interesima. Teheran je ocijenio da je riječ o "psihološkom ratu" i "političkoj igri".

"Činjenica je da je Trump službeno rekao i ponovio da ne želi rat, ali ljudi oko njega guraju ga u rat pod izgovorom da žele da Amerika bude snažnija od Irana", rekao je Zarif.

(Hina)