Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Stranka treba kuru pomlađivanja'

Ministar gospodarstva ponudio ostavku, koja mu je odbijena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ministar gospodarstva Michael Glos ponudio je predsjedniku svoje stranke Horstu Seehoferu ostavku koja je međutim odbijena tako da će Glos na ovom položaju ostati do parlamentarnih izbora u rujnu ove godine, javljaju njemački mediji.

'Ovim putem te molim da me razriješiš dužnosti ministra gospodarstva', stoji u pismu što ga je Glos uputio Horstu Seehoferu i koje je na svojim internetskim stranicama objavio dnevnik 'Bild am Sonntag'.

Pročitajte i ovo Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano" Slika nije dostupna Neće mu biti lako Što nasljeđuje novi ministar gospodarstva?

Kao razloge za svoj potez, koji je iznenadio ne samo njemačku javnost nego i najbliskiji krug suradnika, 64-godišnji Glos je naveo svoje godine i nespremnost da na položaju ministra ostane i poslije parlamentarnih izbora u rujnu. Glos je, kako javljaju mediji, ostavkom htio svoju stranku 'kadrovski pripremiti' za predstojeće izbore. Glos je ustvrdio da su jesenski lokalni izbori u Bavarskoj, na kojima je CSU izgubio apsolutnu većinu i požnjeo najslabiji poslijeratni rezultat, pokazali da stranka treba 'kuru pomlađivanja'.

Predsjednik CSU-a Horst Seehofer je u telefonskom razgovoru odbacio Glosovu ostavku te je najavio da će sljedećih dana raspraviti o 'motivima ovog poteza'. Ured kancelarke Angele Merkel, koja je isto tako odgovorna kada su u pitanju kadrovi unutar vlade, se zasad nije oglasio glede ponuđene ostavke.

Formalno je Merkel odgovorna za imenovanja u vladi, ali u skladu s tradicijom, stranke vladajuće koalicije predlažu zamjene za njihove vlastite članove koji napuste vladu. Glosova pozicija ministra gospodarstva dosada nije bila dovođena u pitanje a njegov rad je i kolicijski partner Socijaldemokratska stranka Njemačke ocjenjivao pozitivno.

Žaljenje zbog ponuđene ostavke izrazili su u subotu predstavnici gospodarstva dok je jedino oporbena stranka Zelenih zatražila prihvaćanje Glosove ostavke s obrazloženjem da 'Njemačka ne treba ministra koji će svoju funkciju obavljati na silu'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene