Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista
Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Foto: Afp

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je u utorak, nakon izborne pobjede oporbe, da su se probudili "nazadni naionalisti", a visoki europski dužnosnici istaknuli kako očekuju da nova vlada nastavi stabilan put zemlje prema članstvu u EU-a.


Crna Gora je značajno napredovala u procesu pristupanja EU-u, a mjeseci pred nama moraju se iskoristiti za produbljenje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi, naročito u području vladavine prava, priopćili su šef europske diplomacije Josep Borrel i europski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi.

Vezani članci Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Đukanović upozorio da Crnoj Gori prijeti projekt velike Srbije: "Protiv toga borit ćemo se svim sredstvima" Milo Đukanović Gotovo je: Prebrojano 95 posto glasova, Đukanović izgubio izbore nakon 30 godina vlasti u Crnoj Gori

Sljedeća ključna prekretnica je ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23. i 24. iz područja vladavine prava, stoji u priopćenju Delegacije EU-a u Crnoj Gori.

Nakon objavljivanja završnog izvještaja i preporuka OSCE/ODIHR-a, Vorhelyi i Borrel su istaknuli da se svi politički akteri i relevantne institucije trebaju uključiti u transparentan, odlučan i inkluzivan dijalog o provođenju preporuka, u cilju prevladavanja dugotrajnih izbornih nedostataka znatno prije sljedećih izbora.

Vjeruje u rasplet oko formiranja nove vlade

U prvom intervju nakon izbora, predsjednik Crne Gore i čelnik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović rekao je kako vjeruje da će se uskoro vidjeti rasplet oko formiranje nove vlade.

“Da ćemo od onih koji će raspolagati s 41 mandatom u parlamentu dobiti ponudu za formiranje Vlade? Ne želim nagađati”, kazao je za Newsmax Adria Đukanović čija je stranka poražena prvi put u posljednjih 30 godina.

Istaknuo je da neće pokušavati utjecati na odluku tri pobjedničke koalicije čiji su "programi dosta udaljeni". Đukanović je rekao da ga incidenti nakon izbora ne iznenađuju, kao ni "necivilizacijski momenti" s proslave pobjedničkih stranaka.

Sukobili se pristaše oporbe i vlasti

Dan nakon izbora u Podgorici su se sukobili pristaše oporbe i vlasti, a u Pljevljima i Budvi došlo je do međunacionalnih vrijeđanja i sukoba. "Incidenti nisu nikoga iznenadili, slavlje još manje. Razloga za slavlje uvijek ima, ali to slavlje podrazumijeva i civiliziran odnos prema drugim građanima i potrebi očuvanja stabilnosti Crne Gore", rekao je Đukanović.

"Mi smo sinoć prisustvovali jednom izljevu netolerancije, agresije, primitivizma, pokušaja obračuna s ljudima koji drugačije misle", dodao je. Istaknuo je da u regiji postoje dva suprotstavljena pristupa - prozapadni pravac s jedne i nazadni nacionalistički s druge strane "koji je sada probuđen".

Đukanovićev DPS u nedjelju je nakon 30 godina vlasti izgubio većinu u crnogosrkoj skupštini koju sada imaju prosrpska koalicija "Za budućnost Crne Gore", okupljena oko Demokratskog fronta koji podržava Srpska pravoslavna crkva te dvije građanske koalicije "Mir je naša nacija" na čelu s Aleksom Bečićem i "Crno na Bijelo" koju predvodi Dritan Abazović.