Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gubi vlast nakon 30 godina?

Čelnik prosrpske koalicije proglasio pobjedu, Đukanović još ne priznaje poraz: "Borba još uvijek traje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri oporbene koalicije u Crnoj Gori najvjerojatnije će imati dovoljno mandata da u crnogorskom parlamentu formiraju vladu. Nakon objave tih rezultata, javnosti se obratio i Milo Đukanović, predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS), koji je prema neslužbenim rezlutatima nakon tri desetljeća izgubio vlast.

Nakon objave da će njegova stranka vjerojatno izgubiti parlamentarne izbore, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pojavio se u izbornom stožeru i rekao da borba za većinu u parlamentu još traje, izvijestio je B92.

Pročitajte i ovo Potres u Crnoj Gori Jačine 4,7 stupnja Novi potres zatresao Crnu Goru, osjetio se i u Hrvatskoj i BiH: "Baš je jako zatreslo, trajalo je desetak sekundi" Potres u Crnoj Gori Kao i sredinom ožujka Novi snažan potres u Crnoj Gori: "Dubrovnik je kratko zadrmalo"

"Pričekat ćemo prebrojavanje glasova i službene rezultate", rekao je Đukanović.

Iako nije priznao poraz, rekao da je kampanja bila regularna i čestitao svim sudionicima na ostvarenom rezultatu te je dodao da su rezultati autentični izraz izborne volje.

"DPS je u stanju da prizna rezultat koji je drugačiji od njenog očekivanja. Veoma poštujemo sve rezultate koje su ostvarili svi politički subjekti. Pričekat ćemo rezultate da vidimo kojoj strani pripada taj 41. mandat ", rekao je te dodao da "DPS ostaje nepokolebljiv borac za europsku budućnost Crne Gore".

Oporba proglasila pobjedu

Zdravko Krivokapić, čelnik koalicije "Za budućnost Crne Gore", koja prema preliminarnim rezultatima ima 28 mandata, rekao je da će spomenuta koalicija učiniti sve da se budućnost gradi za sve podjednako, "a ne da imamo prvorazredne, drugorazredne i trrećerazredne".

Osim toga, naveo je da osnova tamošnjeg suživota treba biti ruka pomirenja.

"To nudimo svima. Sve nacionalne stranke da priđu pobjedniku. Ne zbog toga što želimo da imamo bilo koga s nama, nego ne možemo graditi Crnu Goru drugačije. Crna Gora je majka svih nas. Molim sve građane da ostanu kod kuće, da ne nasjedaju na moguće provokacije", rekao je Krivokapić.

Dritan Abazović, nositelj liste koalicije "Crno na bijelo", koja će u novom parlamentu imati četiri mandata, poručio je da su 30 godina čekali da se smijeni vlast.

"Crna Goro, neka ti je sretna sloboda", kazao je Abazović, poručujući da će Crna Gora formirati vladu eksperata, te da su građani zaslužili slobodu.

"Tko je htio slobodu, izvolite, uzmite svoju slobodu", rekao je Abazović.

Aleksa Bečić, čelnik koalicije "Mir je naša nacija", koja je prema preliminarnim podacima osvojila 10 mandata,  poručio je da Crna Gora više nije jedina zemlja na svijetu koja nikada na izborima nije smijenila vlast. Naglasio je da Crna Gora piše povijest i da su to čekali 30 godina.

"Znali smo da je ovo pobjednički put koji vodi Crnu Goru u sigurnu budućnost. Naša ruka ispružena je manjinskim partijama jer treba da budu dio vlasti", rekao je Bečić.

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori biračko pravo iskoristilo je 409.880 građana, odnosno 75.9 posto od ukupnog broja birača, što je dva posto više nego na izborima 2016.godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene