Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mogao bi pobijediti trumpa?

Bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg htio bi se kandidirati za predsjednika SAD-a

Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg ozbiljno razmišlja o ulasku u utrku za demokratsku predsjedničku nominaciju, što bi moglo uvelike poremetiti natjecanje među demokratima samo tri mjeseca prije prvih izbora za nominaciju.

Michael Bloomberg, medijski moćnik, milijarder i filantrop koji je tri mandata obnašao dužnost gradonačelnika New Yorka, skeptičan je da bilo koji od trenutačnih demokratskih kandidata može pobijediti republikanskog predsjednika Donalda Trumpa na općim izborima sljedeće godine, pa će se možda sam kandidirati na američkim predsjedničkim izborima.

Pročitajte i ovo Neredi u Senegalu Građani bijesni VIDEO Stabilna afrička demokracija u krizi zbog odgode izbora: U neredima poginuo student Vladimir Putin Nove tenzije Rusija pozvala na razgovor otpravnike poslova triju država: "Ako se dogodi sabotaža, odlučno ćemo djelovati"

"Mike je sve više zabrinut jer trenutačni kandidati nisu dobro pozicionirani da pobijede Trumpa", rekao je njegov glasnogovornik Howard Wolfson.

Između dosadašnjih 17 demokratskih kandidata izdvojilo se četvero s najvećim šansama za osvajanje nominacije - senatori Elizabeth Warren i Bernie Sanders, koji predstavljaju lijevo krilo stranke, te bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden i gradonačelnik South Benda u Indiani Pete Buttigieg, koji predstavljaju centrističko krilo.

"Ako se Mike kandidira, on bi demokratima ponudio novi izbor, utemeljen na jedinstvenom rekordu u vođenju najvećeg američkoga grada, građenju poslovne karijere od nule i preuzimanju nekih od najtežih američkih izazova kao utjecajni filantrop", rekao je Wolfson i poručio: "Mike bi mogao voditi borbu s Trumpom i pobijediti."

Bloomberg je kritizirao plan Elisabeth Warren da uvede porez za superbogataše kako bi se mogli financirati programi u rasponu od univerzalne zdravstvene zaštite do besplatne školarine na fakultetima.

Vjerojatni sukob s liberalnim krilom demokrata

Ako uđe u utrku, vjerojatno će se natjecati s kandidatima poput Bidena i Buttigiega, kao umjerena alternativa populističkom progresivizmu Warrenove.

No pritom će se vjerojatno morati suočiti s odbojnošću liberalnog krila stranke, koje je zabrinuto zbog prevelikog utjecaja korporativnog novca u politici i nejednakosti prihoda u SAD-u.

"Više milijardera koji traže više političke moći zasigurno nije promjena koja je Americi potrebna", rekao je menadžer Sandersove kampanje Faiz Shakir.

Warren je na vijest o Bloombergovim nakanama odgovorila tvitom u kojem ga vodi na link koji je pokazao koliko će platiti njezina poreza na bogatstvo.

Bloomberg, kojega Forbes svrstava na osmo mjesto liste najbogatijih Amerikanaca s procjenom da je "težak" 53,4 milijarde dolara, mogao bi u velikoj mjeri sam financirati svoju kampanju, što će mu omogućiti da ubrza svoju kandidaturu. Ipak, treba mu vremena da organizira svoje ljude na terenu.

U dobi od 77 godina bio bi drugi najstariji kandidat među demokratima, iza Bernia Sandersa koji ima 78 godina. Biden ima 76 godina, a Warren 70 godina, dok na republikanskoj strani Trump ima 73 godine.

Stranački izbori u Iowi, prvo natjecanje za nominaciju u demokratskom kalendaru, održat će se 3. veljače (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene