Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od milijun ljudi okupilo se u nedjelju u Istanbulu u znak prosvjeda protiv ministra vanjskih poslova Abdullaha Gula koji je, moćnoj turskoj vojsci usprkos, odbio povući kandidaturu za turskoga predsjednika, dok su na razgovore o suzbijanju terorizma u Ankaru stigli predsjednici Pakistana i Afganistana.


Prosvjednici s crveno-bijelim turskim zastavama i protuvladinim
transparentima, javlja France Presse, napadaju premijera Tayyipa Erdogana i Gula za koje tvrde da su prijetnja sekularnoj Turskoj, a izražavaju potporu vojsci.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Zbog pravila ostao bez više od 7 milijuna kuna Slika nije dostupna FRANCUSKI SUPERPOREZ Na sve plaće iznad milijun eura – 75% poreza!

- Turska je sekularna i ostat će sekularna, vikali su prosvjednici na trgu Caglayanu u najvećem turskome gradu, na drugom velikom masovnom prosvjedu protiv islamističke stranke AK u dva tjedna.

No kao znak da nekoć moćna turska vojska više i nije tako utjecajna, javlja Reuters, Gul je najavio da će ostati predsjednički kandidat vladajuće stranke AK-a.

Takav bi otpor bio nezamisliv prije deset godina kad je vojska uz
potporu javnosti, a bez tenkova posljednji put svrgnula demokratski izabranu tursku vladu.

- Proces (izbora predsjednika) počeo je i nastavit će se... Nema ni govora o mojem povlačenju kandidature, rekao je Gul novinarima u Ankari.

Stranka AK tvrdi da nije islamistička, ali sekularisti, među njima i
vojni generali, tvrde da će Erdogan i Gul pokazati pravo lice kad se domognu predsjedničke funkcije, jedine preostale važne državne institucije koju ne drže te da će tada pojačati ulogu religije u životu Turaka.

Associated Press javlja da su afganistanski predsjednik Hamid Karzai i pakistanski predsjednik Pervez Musharraf stigli u nedjelju u Ankaru na razgovore o borbi protiv terorizma.

Očekuje se da će Karzai i Musharraf u ponedjeljak razgovarati o
boljoj bilateralnoj koordinaciji kako bi se u regiju vratili mir i
stabilnost.

Karzai je izrazio nadu da će "nam ovaj sastanak pomoći u stvaranju klime povjerenja između Afganistana i Pakistana", kaže se u priopćenju iz njegova ureda.

Prošli tjedan u Španjolskoj Musharraf je izjavio da Karzai ne
poduzima ništa u borbi protiv terorizma.

Vodeći turski poslovni forum u nedjelju je zatražio održavanje
prijevremenih parlamentarnih izbora kako bi se u sukobu između vlade i vojske spasila demokracija.

- Kako bi se očuvala neodvojiva načela demokracije i sekularnosti, nužni su prijevremeni izbori, prenijele su turske televizije priopćenje TUSIAD-a.

Televizija NTV objavila je da je TUSIAD kritizirao i vojnu prijetnju
interveniranjem u predsjedničke izbore radi zaštite turske
sekularnosti.