Obavijesti Video Pretražite Navigacija
David Miliband

'Rat protiv terorizma je pogrešan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband rekao je da bi se morala ponovno razmotri strategija borbe protiv terorizma, istaknuvši da pojam 'rat protiv terorizma' navodi na pogrešne zaključke.

Miliband u komentaru objavljenom u britanskom Guardianu, nekoliko dana prije nego što će američki predsjednik Bush predati dužnost novoizabranom predsjedniku Baracku Obami, neizravno kritizira neke aspekte strategije koju je Bush zagovarao nakon napada al Qaede na američke gradove 11. rujna 2001. godine. 'Sedam godina poslije 11. rujna jasno je da moramo temeljito razmotriti sve što poduzimamo da bismo spriječili ekstremizam i njegovu strašnu posljedicu - terorističko nasilje', ističe Miliband.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Silajdžić reagirao na Milibanda 'Razvija se kultura nepoštovanja međunarodnih sporazuma' Slika nije dostupna Clinton u Londonu 'Svijet neće beskonačno čekati Iran '

Nakon 11. rujna pojmom 'rat protiv terorizma', piše Miliband, 'isticala se težina prijetnje, potreba za solidarnošću i žurnom reakcijom, i silom, tamo gdje je potrebno'. 'No, taj je pojam pogrešan i navodi na pogrešne zaključke. Nije pitanje trebamo li se boriti protiv terorizma i uništiti ga u začetku, svim raspoloživim sredstvima. To moramo. Pitanje je kako', ističe Miliband.

>> Britanske snage otići će iz Iraka do idućeg ljeta

Miliband ističe da pojam 'rat protiv terorizma' ostavlja dojam da je riječ o jedinstvenom neprijatelju utjelovljenom u al Qaedi, dok je, zapravo, riječ o militantnim skupinama različitih motiva. U osvrtu koji je objavio Guardian, Miliband se zauzima za to da zemlje u svojim reakcijama na terorizam 'zagovaraju uspostavu vladavine prava' te da se protiv terorističkih skupina bore blokiranjem opskrbe oružjem i novcem. Britanija je najavila da će ove godine povući većinu preostalih vojnika iz Iraka, dok ih u Afganistanu ima još 8.000.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene