Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Milano je najgori europski grad kada je riječ o prometnim gužvama, prema rezultatima istraživanja američke udruge Inrix koja se bavi istraživanjem stanja u prometu koristeći podatke europskog ureda za statistiku Eurostata.


Taj je sjeverni talijanski grad prvi na ljestvici 25 prometno najzagušenijih europskih gradova. Odmah nakon Milana su Bruxelles i belgijski Anvers, a četvrto mjesto zauzeo je Pariz. Ured raspolaže podacima iz trinaest europskih država.

U vrhu zemalja s najgorim prometnim stanjem je Belgija u kojoj su vozači tijekom 2011. u vožnji, odnosno u prometnim gužvama izgubili 55 sati, što iznosi dva sata manje nego u prethodnoj godini, a slijedi je Nizozemska, gdje su vozači u automobilima proveli 50 sati, što je, u odnosu na 2010., četiri sata manje. Potom dolaze Francuska i Njemačka s 36 sati "izgubljenih" u automobilu. Prometno "najprotočnije" zemlje su Luksemburg, Mađarska i Irska.

Vezani članci Stella Maxwell (Foto: Getty Images) Anđelica Victoria's Secreta koju zanimaju samo žene umalo pokazala i više nego što je htjela Jennifer Lopez (Foto: Getty Images) Pogledajte fotografije o kojima danas pričaju baš svi - 50 joj je godina, ali ona kao da ne stari!

>> Što bi vi učinili: U Francuskoj kolona od 793 kilometara!

Zanimljivo je da su prometne gužve u razdoblju između 2010. i 2011. najviše smanjene u zemljama koje su ujedno i najpogođenije krizom, za 49 posto u Portugalu, za 25 posto u Irskoj, za 15 posto u Španjolskoj i za 12 posto u Italiji.

No kriza koja potresa eurozonu nije, kako navodi Inrix, poštedjela ni gospodarski snažnije europske države. Prometne su gužve nešto manje i u Njemačkoj, za oko osam posto, u Nizozemskoj sedam posto te u Belgiji tri posto.

'Prometne gužve na cestama i na autocestama odličan su ekonomski indikator koji nam, među ostalim pokazuje odlaze li ljudi na posao, isporučuju li tvrtke svoje proizvode, troše li ljudi....', smatra direktor komunikacija i marketinga u Inrixu, Jim Bak.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.