Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Admiral Mike Mullen, jedan od čelnih ljudi u zapovjedništvu američke vojske, izjavio je kako mu je želja zatvaranje zloglasnog američkog zatvora u Guantanamu, budući da šteti međunarodnom položaju SAD-a.


'Volio bi vidjeti njegovo zatvaranje. Vjerujem da to kako se njegovo postojanje reflektira na nas čini puno štete', izjavio je Mullen u vojnoj mornaričkoj bazi u Guantanamu, ali i dodao da bi zatvaranje zatvora izazvalo velike zakonske probleme.

Vezani članci Slika nije dostupna Rusija protjerala američke vojne atašee Slika nije dostupna Rusija zatvorila reaktor za proizvodnju atomskog oružja

'Postoje ogromni izazovi koji se uz to vežu. To je golemo i
kompleksno, komplicirano pitanje koje je izvan moga djelokruga', kazao je Mullen, čelnik zajedničkog zapovjednog stožera američke vojske,

Brojne države, uključujući i bliske američke saveznike, pozivale su Washington da zatvore tu kaznionicu namijenjenu pritvaranju osumnjičenika za terorizam - prvi osumnjičeni tamo su dovedeni točno prije šest godina. Od tada, samo je jedan zatvorenik osuđen kroz sustav sudova za ratne zločine osnovanih za suđenje osumnjičenicima iz Guantanama, i to kao rezultat nagodbe.

Američki predsjednik George W. Bush i drugi visoki državni dužnosnici govorili su kako bi željeli zatvoriti Guantanamo, ali tek kada za to pronađu odgovarajući način.