Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zadnji vođa Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov kritizirao je u subotu Zapad zbog politike koju vodi od pada Berlinskog zida 1989. godine.


"Svijet je na rubu novog Hladnog rata. Neki kažu da je već počeo", rekao je Mihail Gorbačov aludirajući na aktualnu krizu zbog proruske pobune na istoku Ukrajine.

Vezani članci Raketa, ilustracija (Foto: BRUCE WEAVER / AFP) Rusija tvrdi da je sirijska raketa zamalo pogodila putnički zrakoplov Slika nije dostupna Merkel i Gorbačov u četiri oka

Gorbačov (83) je doputovao u Berlin u povodu 25. obljetnice pada Berlinskog zida 9. studenoga, što je pridonijelo padu komunizma u istočnoj Europi.

Oni su pobjegli i spasili se - A drugi su morali čekati 25 godina!

Njegove reforme glasnosti u Sovjetskom Savezu pridonijele su padu zida i mnogi građani bivše Istočne Njemačke koji su 1989. sudjelovali u masovnim prosvjedima protiv svojih komunističkih vladara smatraju ga herojem.

Rusi žele suditi Gorbačovu zbog raspada SSSR-a

No, u subotu on je optužio Zapad, posebice SAD, da nije ispunio obećanja dana od Hladnog rata. Umjesto toga, kazao je, Zapad se proglasio pobjednikom Hladnog rata i iskoristio slabost Rusije.

"Događaji zadnjih mjeseci posljedice su kratkovidnih politika... ignoriranja interesa partnera", rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook