Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mianmar: UN želi pregovore vojne hunte i oporbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izaslanik Ujedinjenih naroda za Mianmar Ibrahim Gambari razgovarao je s dvojicom ministara u vladi. Prema diplomatskim izvorima malo je vjerojatno da će se sastati i s vođom vojne hunte zbog diplomatskog spora s UN-om.

Svrha je Gambarijeve misije u Mianmaru, druge po redu otkako je vojna hunta u rujnu silom ugušila prodemokratske protuvladine prosvjede, potaknuti generale na izravne razgovore s oporbom i pokretanje političke reforme. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UN: Tek manji dio pomoći stiže žrtvama ciklona Slika nije dostupna WFP nastavlja s letovima u Mianmar

Gambarijev boravak u Mianmaru protječe gotovo u potpunoj medijskoj blokadi jer ga, nakon što je vojna hunta izazvala spor sa stalnom misijom UN-a u toj zemlji, ne prate predstavnici UN-a. 

Agencije javljaju da je Gambari u nedjelju razgovarao s ministrom vanjskih poslova Nyanom Winom i s ministrom rada Aung Kyijem, umirovljenim generalom kojega je hunta imenovala osobom za vezu između vlade i prodemokratske oporbene čelnice Aung San Suu Kyi.

Međutim, mianmarski dužnosnici odbili su dati bilo kakve pojedinosti o sastanku.

Diplomati u Yangonu drže malo vjerojatnim da će se Gambari sastati s vođom vojne hunte, generalom Than Shweom, koji se i inače rijetko viđa u javnosti, nakon što je vojna hunta odbila produljiti vizu UN-ovu stalnom koordinatoru u Mianmaru Charelesu Petrieu koji će zato morati napustiti zemlju.

Vlasti optužuju Petriea da je prekoračio ovlasti jer je rekao da je
upravo katastrofalna bijeda u zemlji istinski motiv prodemokratskih prosvjeda u rujnu koje je hunta ugušila uhitivši tisuće ljudi i ubivši, službeno, 10 osoba, iako se procjenjuje da je broj žrtava znatno veći.

Nakon što je u subotu doputovao u Mianmar, Gambari je naglasio da glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon podržava 'koordinatora Petriea i njegovu ekipu u važnoj misiji poboljšanja društeno-ekonomskog i humanitarnog stanja', objavio je u priopćenju UN-ov ured u Yangonu.

Razočaranje neproduljenjem vize Petireu izrazio je Singapur, koji
trenutačno predsjeda ASEAN-om (Savez zemalja jugoistočne Azije čija je članica i Mianmar), te Sjedinjene Države.

Za sada nije poznato koliko će dugo Gambari boraviti u Mianmaru i koje će mu sastanke dopustiti vojna hunta koja
vlada zemljom.

Nema nikakvih naznaka da je Gambari uspio napredovati u svome planu da nagovori generale da počnu ozbiljne razgovore o reformama sa Suu Kyi koja je 12 godina provela u kućnome pritvoru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene