Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mianmarski vojni režim službeno je ukinuo kućni pritvor oporbenoj čelnici Aung San Suu Kyi koji traje već šestu godinu, ali ona i dalje ostaje u zatvoru dok joj traje suđenje, javljaju agencije.


Dobitnica Nobelove nagrade optužena je da je prekršila pravila kućnog pritvora jer je početkom svibnja Amerikanac John William Yettaw, ratni veteran iz vijetnamskog rata, prespavao u njezinu domu, prenio je Reuters. 'Kućni pritvor je ukinut, ali je ona još zatvorena. Ne znam trebam li se radovati ili tugovati', rekao je Nyan Win, jedan od njezinih odvjetnika, nakon sudske rasprave u utorak, prenosi France-Presse.

To znači da je 'slobodna' na temelju odredbe 'zakona o zaštiti države od subverzivnih elemenata' po kojemu je bila osuđena na kućni pritvor, dodao je. Suu Kyi koja je u proteklih 19 godina više od 13 godina provela po zatvorima, najvjerojatnije će biti proglašena krivom i prijeti joj zatvorska kazna do pet godina. Zapadne vlade nazvale su proces farsom jer je očito da vojni režim koji 2010. kani organizirati izbore, želi karizmatičnu oporbenu čelnicu zadržati u zatvoru tijekom izbora.

Vezani članci Slika nije dostupna Aung San Suu Kyi će se žaliti na presudu Slika nije dostupna Uoči dolaska američkog izaslanika Pakistan oslobodio Bhutto

(Hina)