Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mia Farrow: Svijet je izdao Srebrenicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznata američka glumica Mia Farrow izjavila je da je zapadni svijet, pa i njezina zemlja, odgovoran za patnju i stradanje Bošnjaka iz Srebrenice te je zbog toga zatražila oprost članova obitelji onih koje su srpske snage ubile pri okupaciji tog grada u srpnju 1995. godine.

"Moja zemlja i sve zemlje svijeta su vas izdale... Jednostavno od vas tražimo oprost", kazala je Farrow članicama udruge "Majke Srebrenice" tijekom posjeta Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice gdje su pokopani ostaci tisuća bošnjačkih žrtava ekshumiranih tijekom proteklih 12 godina iz brojnih masovnih
grobnica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Narančasto upozorenje' Interpol oglasio svjetsku uzbunu zbog dijetetskog proizvoda Slika nije dostupna Mia Farrow nudi svoju slobodu za pobunjeničkog vođu u Darfuru

Mia Farrow u BiH boravi kao aktivistica globalne kampanje "Dream for Darfur" čija je svrha mobilizirati međunarodnu javnost za pomoć napaćenom stanovništvu te afričke regije.

Zajedno s njom u Srebrenici je boravila i Ruanđanka Jacqueline Murekatete koja je preživjela genocid počinjen u njezinoj zemlji 1994. godine.

Ona je kazala da je velika i tragična sličnost između svega onoga što se zbivalo u Srebrenici i Ruandi te bi upravo stoga trebalo poduzeti više da se pomogne onima koji sada pate na isti način poput stanovnika Darfura.

Kampanja "Dream for Darfur" zapravo predstavlja simbolično paljenje i nošenje olimpijske štafete s ciljem pomoći stanovnicima te sudanske regije.

Posebna pozornost usmjerena je na predstojeće ljetne Olimpijske igre odnosno Kinu kao njihova organizatora ne bi li i ta zemlja iskoristila svoj utjecaj i pomogla rješavanje humanitarne katastrofe u Darfuru.

Prije BiH, aktivisti kampanje "Dream for Darfur" već su bili u
Ruandi, Armeniji i Njemačkoj a sljedeća postaja na njihovu putu mobiliziranja svjetske javnosti je Kambodža.

Simbolično paljenje štafete koja simbolizira pomoć za Darfur u Sarajevu će biti upriličeno u petak, a u tome će sudjelovati i članice udruge "Majke Srebrenice".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene