Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije nego na Čeljabinsk

'Metorit pao na Srbiju, našao sam njegov dio!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan stanovnik Apatina u Srbiji tvrdi da je ondje pao meteorit dva dana prije nego u ruskom gradu Čeljabinsk. Nakon jakog zvuka pronašao je, kaže, premet težak oko 150 grama koji je bio još topao.

Ištvan Koma iz Apatina ispričao je kako je pronašao predmet sastavljen od slijepljenih tankih listića, težak oko 150 grama za koji misli da je ostatak meteorita. Dok je skupljao drva u šumi kod Apatina, čuo je, priča, kako se s neba prolomio prasak, lomeći grane na drvetu, piše Blic.

Pročitajte i ovo Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž" Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj

Iskopao predmet, bio je još topao

'Od siline buke legao sam na zemlju. Pomislio sam da je netko pucao iz karabina, ali nikoga nisam vidio. Kada sam se sabrao, primijetio sam rupu u zemlji i spaljenu travu okolo. Uzeo sam štap i iskopao neobičan predmet koji je još bio topao', ispričao je Ištvan.

>> VIDEO Pronađeni komadi meteorita u Rusiji, evo od čega se sastoje!

Budući da je predmet nepravilnog oblika i ne privlači ga magnet, Koma i njegov susjed Zvonko Virovkić zaključili su da je možda dio većeg tijela koje se raspalo.

Profesor: Malo je vjerojatno da se radi o meteoritu

Pavle Premović, profesor geokemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu kaže da je malo vjerojatno da se radi o meteoritu, ali da tu mogućnost nikako ne treba isključivati bez detaljne analize.

'Radi se o neobičnom kamenu kakav do sada nisam vidio. Na osnovi fotografije mislim da je malo vjerojatno da se radi o dijelu meteora jer je pravilo da on nema oštre rubove, niti rupe, i ima koru oko sebe koja je nastala prolaskom kroz atmosferu. Bilo bi najbolje da nam dostavi kamen da ga pregledamo instrumentima u laboratoriji za geokemiju, kozmokemiju i astrokemiju', kaže Premović. On dodaje da bi se ispitivanje moralo obaviti magnetom velike snage, da bi se znalo reagira li na magnetno polje.

Godišnje i više desetaka prijava

'Godišnje dobijem desetak prijava pada meteorita, a najviše iz Vojvodine, ali do sada se ni u jednom slučaju nije ispostavilo da su sumnje opravdane', kaže Premović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene