Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da bi nuklearne centrale u Njemačkoj trebale raditi još deset do petnaest godina nakon 2021., kada ih se planiralo zatvoriti.


Njezina izjava, koju je dala tijekom intervjua za televiziju ARD, dolazi nakon predaje stručnog izvješća koje je vlada naručila u svezi s tim pitanjem. Produljenje od 10 do 15 godina je 'razumno u tehničkom pogledu', rekla je kancelarka oslanjajući se na izvješće u kojemu se analizira gospodarska cijena produljenja rada centrala i njegove posljedice na smanjenje stakleničkih plinova nužno za zaštitu okoliša. Kako pišu tjednik Focus i dnevnik Stuttgarter Zeitung, 'najbolji rezultati' u različitim prijedlozima za produljenje rada centrala su 'između 12 i 20 godina'.

Postupno zatvaranje 17 njemačkih nuklearki do 2021. planirala je koalicija socijaldemokrata i zelenih (1998.-2005.). No sadašnja vlada Angele Merkel najavila je u svom izbornom programu da će razmisliti o produljenju tog roka kako bi se omogućila zamjena nuklearne energije obnovljivom. Njemačka javnost se protivi nuklearnoj energiji. Po anketi Politbarometera objavljenoj u petak, 56 posto Nijemaca ne želi da nuklearke nastave s radom nakon 2021. Zeleni su za srijedu u Berlinu najavili velike protunuklearne prosvjede. (Hina)

Vezani članci Sebastian Kurz i Angela Merkel (Foto: AFP) Merkel i Kurz složni: "Treba pojačati napore da se zaustave migranti koji ulaze u Europsku uniju" Prosvjed u Chemnitzu (Foto: AFP) - 2 Kaos u njemačkom Chemnitzu: Policija prosvjednike tjerala vodenim topovima, najmanje dvoje ozlijeđenih