Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je na sastanku sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem ocijenila da postoje veliki potencijali daljnjeg razvoja gospodarske suradnje između dvije zemlje, istaknuvši kako je upoznata s pozitivnim iskustvima njemačkih ulagača u Srbiji.


Merkel i Cvetković su, kako je priopćeno iz srbijanske vlade, na sastanku zaključili kako su Njemačka i Srbija iznimno važni politički i gospodarski partneri.

Njemačka kancelarka istaknula je da postoje veliki potencijali za daljnji razvoj suradnje prije svega u području infrastrukture i energetike, posebice obnovljivih izvora energije, te dodala kako Srbija treba posvetiti posebnu pozornost razvoju malih i srednjih poduzeća.

Premijer Cvetković upoznao je njemačku kancelarku s reformskim zakonima donesenim u okviru procesa pridruživanja Srbije Europskoj uniji, makroekonomskom situacijom u Srbiji, kao i reformama koje je srbijanska vlada do sada provela u cilju poboljšanja investicijskog ozračja.

'Njemačka je najveći vanjskotrgovinski partner Srbije i jedan od najznačajnijih investitora. Njemačke kompanije već godinama uspešno posluju u Srbiji i one su najbolja preporuka budućim ulagačima', kazao je Cvetković.

Na sastanku je istaknuto da će Njemačka preko svoje Razvojne banke KfW nastaviti pružati potporu projektu formiranja Razvojne banke Srbije, navodi se u priopćenju.

U povodu posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji, predstavnici Koalicije udruga izbjeglih Srba iz Hrvatske su u njemačkom veleposlanstvu u Beogradu predali otvoreno pismo upućeno kancelarki, tražeći od nje potporu prijedlogu Koalicije da EU definira 'konkretne mjere u slučaju neispunjavanja obaveza od strane Hrvatske tijekom razdoblja monitoringa u naredne dvije godine'. Također se traži njena potpora prijedlogu da se otvori bitan dijalog između Srbije i Hrvatske s ciljem pronalaženja sveobuhvatnog, pravičnog i trajnog rešenja problema izbjeglih i prognanih Srba i drugih oštećenih građana'.

Ova je udruga početkom proljeća prikupila potpise na Peticiju izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske kojom se traži povrat i obnova imovine uništene u ratu, naknadu za uništenu i nestalu imovinu, povrat oduzetih stanarskih prava ili pravedna naknada bez uvjetovanja i ograničenja. Pismo s preslikom peticije uputili su i na relevantne institucije EU. (Hina)

Vezani članci Aleksandar Vučić Vučić komentirao hrvatsku kupnju borbenih aviona: ''Srbija se jača da ju više nitko ne bi mogao ponižavati. Ne znaju da nešto stiže u Srbiju'' Aleksandar Vučić Pogledajte kakvih se demografskih mjera dosjetio Vučić: Za trudne studentice ne vrijede ispitni rokovi...
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju