Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovorila i kritičarima

Putinu se baš i neće svidjeti što je rekla Merkel

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politika koju vodi Moskva izaziva poteškoće za brojne zemlje u susjedstvu EU-a, ocjenjuje njemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu koji će u nedjelju objaviti njemački tisak.

"S Moldavijom, Gruzijom i Ukrajinom imamo tri zemlje u našem istočnom susjedstvu koje su potpisale na suveren način sporazum o pridruživanju s Europskom unijom. Rusija uzrokuje poteškoće tim trima zemljama", kazala je Merkel konzervativnom dnevniku Die Welt, po izvacima tog razgovora raspoloživima unaprijed.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin "Oni vode hibridni rat" Putin otkrio da jača nuklearne snage: "Na najvišem smo stupnju pripravnosti..." Pristupnice; ilustracija Pristupnica za EU Nada umire zadnja: ''Ako postanemo dio obitelji europskih zemalja, moći ćemo brže završiti rat''

"Vidimo da Rusija pokušava zadržati pod svojom ekonomskom i političkom ovisnošću neke zemlje na zapadu Balkana", dodala je njemačka kancelarka.

Merkel gubi strpljenje: 'Tko bi pomislio da je ovako nešto moguće'

Merkel je upitana i o kritikama koje su joj uputila trojica nekadašnjih kancelara, konzervativac Helmut Kohl i socijaldemokrati Helmut Schmidt i Gerhard Schroeder, pristaše fleksibilnije struje spram Moskve.

"Uvjerena sam da je zajednički europski odgovor na ponašanje Rusije dobar", odgovorila je ona. "Činjenica da je Rusija prekršila memorandum iz Budimpešte 1994. o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine ne smije ostati bez posljedica", dodala je kancelarka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene