Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Politika koju vodi Moskva izaziva poteškoće za brojne zemlje u susjedstvu EU-a, ocjenjuje njemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu koji će u nedjelju objaviti njemački tisak.


"S Moldavijom, Gruzijom i Ukrajinom imamo tri zemlje u našem istočnom susjedstvu koje su potpisale na suveren način sporazum o pridruživanju s Europskom unijom. Rusija uzrokuje poteškoće tim trima zemljama", kazala je Merkel konzervativnom dnevniku Die Welt, po izvacima tog razgovora raspoloživima unaprijed.

Vezani članci Vladimir Putin Stručnjak objasnio veliku Putinovu slagalicu za Rusiju poslije 2024.: Neće biti ni predsjednik, ni premijer, ali ostaje na vrhu Vladimir Putin (Foto: AFP) Putin obilježava 20 godina na vlasti, ali što planira dalje ne otkriva

"Vidimo da Rusija pokušava zadržati pod svojom ekonomskom i političkom ovisnošću neke zemlje na zapadu Balkana", dodala je njemačka kancelarka.

Merkel gubi strpljenje: 'Tko bi pomislio da je ovako nešto moguće'

Merkel je upitana i o kritikama koje su joj uputila trojica nekadašnjih kancelara, konzervativac Helmut Kohl i socijaldemokrati Helmut Schmidt i Gerhard Schroeder, pristaše fleksibilnije struje spram Moskve.

"Uvjerena sam da je zajednički europski odgovor na ponašanje Rusije dobar", odgovorila je ona. "Činjenica da je Rusija prekršila memorandum iz Budimpešte 1994. o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine ne smije ostati bez posljedica", dodala je kancelarka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook