Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Politika koju vodi Moskva izaziva poteškoće za brojne zemlje u susjedstvu EU-a, ocjenjuje njemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu koji će u nedjelju objaviti njemački tisak.


"S Moldavijom, Gruzijom i Ukrajinom imamo tri zemlje u našem istočnom susjedstvu koje su potpisale na suveren način sporazum o pridruživanju s Europskom unijom. Rusija uzrokuje poteškoće tim trima zemljama", kazala je Merkel konzervativnom dnevniku Die Welt, po izvacima tog razgovora raspoloživima unaprijed.

Vezani članci Vladimir Putin (Foto: AFP) Putin obilježava 20 godina na vlasti, ali što planira dalje ne otkriva Vladimir Putin na crvenom tepihu (Foto: Dnevnik.hr) Putinovih 20 burnih godina na vlasti: Pomilovanja tajkuna, smrti novinara, pripajanje Krima...

"Vidimo da Rusija pokušava zadržati pod svojom ekonomskom i političkom ovisnošću neke zemlje na zapadu Balkana", dodala je njemačka kancelarka.

Merkel gubi strpljenje: 'Tko bi pomislio da je ovako nešto moguće'

Merkel je upitana i o kritikama koje su joj uputila trojica nekadašnjih kancelara, konzervativac Helmut Kohl i socijaldemokrati Helmut Schmidt i Gerhard Schroeder, pristaše fleksibilnije struje spram Moskve.

"Uvjerena sam da je zajednički europski odgovor na ponašanje Rusije dobar", odgovorila je ona. "Činjenica da je Rusija prekršila memorandum iz Budimpešte 1994. o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine ne smije ostati bez posljedica", dodala je kancelarka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook