Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Strategija odustajanja od nuklearne energije njemačke kancelarke Angele Merkel smanjuje javnu potporu njezinim konzervativcima, škodi njihovim odnosima s koalicijskim partnerima i osnažuje oporbene Zelene, pokazalo je novo ispitivanje javnog mišljenja.


Anketa Forse pokazuje da Zeleni sada uživaju potporu 27 posto građana, a zajedno sa svojim saveznicima socijaldemokratima (SPD) imaju 49 posto, u usporedbi s 35 posto za vladajuću koaliciju Kršćanskih demokrata i Slobodnih demokrata. Konzervativci Angele Merkel pali su na 30 posto posljednjih tjedana, pokazuje anketa Forse i druga ispitivanja javnog mišljenja, nakon njezine odluke krajem svibnja da zatvori sve nuklearne generatore do 2022. Ta je njezina odluka bila potaknuta nuklearnom krizom u Japanu.

Neki analitičari smatraju da je promjena nuklearne strategije Angele Merkel, budući da je još krajem prošle godine željela produljiti životni vijek najstarijih od ukupno 17 njemačkih nuklearki uz tvrdnju da su sigurne, priprema za budući savez sa Zelenima. Slobodni demokrati, njezini partneri u koaliciji, uspjeli su dobiti samo 5 posto u većini anketa, što je daleko od 14,6 posto koliko su osvojili na izborima 2009. kada su joj pomogli da osigura drugi mandat. Idući opći izbori u Njemačkoj održat će se 2013. (Hina)
 

Vezani članci Angela Merkel Angela Merkel ispričala se u Bundestagu zbog povlačenja odluke o lockdownu, oporba traži glasanje o povjerenju Njemačka kancelarka, Angela Merkel Ništa od strogog zatvaranja Njemačke za Uskrs: Merkel povukla odluku