Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u nedjelju nakon razgovora s turskim premijerom Tayyipom Erdoganom u Hannoveru da će pregovori s Turskom o ulasku u Europsku uniju dugo trajati.


Nakon što je Erdogan kritizirao Njemačku što nije više učinila da se taj proces ubrza, Merkel je dala do znanja da to nije moguće, objavio je Reuters.

Vezani članci Slika nije dostupna Merkel se zalaže za pristup Hrvatske Europskoj uniji Slika nije dostupna Demokršćanska Unija najavila koalicijske pregovore

"Oduvijek se zna da će ukupan proces biti dugačak, a završetak otvoren", rekla je njemačka kancelarka novinarima u Hannoveru na zajedničkoj konferenciji s Erdoganom.

Erdoganov posjet događa se nakon višetjednih turskih kritika Njemačke i ljutnje što Turska nije pozvana na nedavnu proslavu 50. godišnjice EU-a u Berlinu.

Njemačka je kancelarka rekla kako očekuje da će do kraja lipnja, kada završava njemačko predsjedanje Unijom, biti otvorena još dva poglavlja u pregovorima EU-a i Turske.

Nakon razgovora s Merkel Erdogan je ublažio kritiku i u nedjelju na konferenciji za novinare rekao: "Moramo biti strpljivi".

Njemačka je zemlja s velikom, tromilijunskom turskom zajednicom. Erdogan je doputovao u Hannover jer se ondje u nedjelju navečer svečano otvara trgovački sajam, a Turska je ove godine zemlja partner.

U intervjuu za njemački tjednik Der Spiegel Erdogan je uoči dvodnevna posjeta Njemačkoj rekao kako je od njemačkoga predsjedanja "više očekivao", javlja dpa.

Prema Erdoganovim riječima, Njemačka je mogla više učiniti. "Doista sam više očekivao od Njemačke", rekao je Erdogan za Spiegel i zatražio određivanje preciznoga vremenskoga okvira za turski ulazak u EU. Prema njegovim riječima, "2014. ili 2015. bio bi realan i moguć rok".