Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je ponovno izabrana za predsjednicu konzervativnih kršćanskih demokrata (CDU) na peti dvogodišnji mandat glasovima 90,4 posto delegata na stranačkom saboru u Karlsruheu.


Rezultat glasovanja 1.000 delegata, koji su mogli birati Merkel ili ne, jer nije bilo protukandidata, manji je od 94,83 posto koliko je dobila prije dvije godine u Stuttgartu na stranačkome saboru.

Manja podrška odražava nezadovoljstvo predsjednicom unutar stranke kojoj pada popularnost od pobjede na parlamentarnim izborima 2009. CDU je tada dobio 33,8 posto glasova, a danas mu ankete daju 31 posto glasova.

Vezani članci Slika nije dostupna Ipak ništa od sastanka na Pantovčaku?! Slika nije dostupna Holy: Najjači smo u Europi

Konzervativno krilo CDU-a zamjera Angeli Merkel skretanje ulijevo, a bilo je i nesuglasica između CDU-a i njegova koalicijskog partnera, liberala (FDP) oko prijepornih odluka, primjerice produljenja životnog vijeka nuklearnih centrala.

Merkel je kancelarka od 2005., a predsjednica stranke od 2000. Novi savezni izbori u Njemačkoj predviđeni su za 2013., a ispit uspješnosti CDU-a bit će izbori u šest saveznih pokrajina 2011. (Hina)