Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Merck nudi 4.85 milijardi dolara odštete za žrtve Vioxxa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka farmaceutska kompanija Merck ponudila je isplatiti 4.85 milijardi dolara naknade štete žrtvama njezinog kontroverznog lijeka protiv bolova Vioxx, koji je izazvao moždane i srčane udare kod brojnih korisnika.

Kompanija Merck & Co. objavila je danas da će osnovati poseban fond za isplatu odšteta žrtvama, te da će da će oni koji podnesu zahtjev za odštetom morati ispuniti određene uvjete.

Pročitajte i ovo Redukcije Ozempica - 4 vlada nestašica Pomama za lijekom, prepisuju ga čak i stomatolozi: "Dolaze mlade djevojke koje imaju dvije tri, kile više" Ilustracija loši uvjeti Čistačica se u japankama popela da očisti prašinu u zgradi Ministarstva i pala, dobit će veliku odštetu

Da bi se kvalificirali za odštetu, pojedinci moraju dokazati da su bili ozbiljno bolesni, najviše dva tjedna nakon što su kupili lijek.

Sporazum bi mogao riješiti tisuće tužbi protiv Mercka.

Više od 26.000 zasebnih tužbi podneseno je protiv Mercka, na temelju odgovornosti proizvođača koji nije primjereno upozorio na moguće opasnosti kod uzimanja Vioxxa, analgetika široko korištenog kod ublažavanja bolova od artritisa i drugih bolesti.

Merck je uvijek negirao tvrdnje o nemaru, ističući kako je dobrovoljno povukao lijek s tržišta u rujnu 2004., nakon istraživanja u kojem je sugerirana povećana učestalost srčanih i moždanih udara ako se lijek uzima 18 mjeseci.

Od slučajeva koji su do sada sudski procesuirani, Merck je dobio 12 parnica, a izgubio pet.

Ponuda za naknadu štete mogla bi riješiti 95 posto pojedinačnih zahtjeva, ali neće se odnositi na zajedničke tužbe kojih je trenutačno 260.

Oni koji podnesu zahtjev za naknadom morat će dokazati ozbiljnu bolest, pružiti dokaz da su kupili najmanje 30 tableta Vioxxa, te da su ih uzimali unutar dva tjedna od pojave bolesti. 

Ponuda se odnosi samo na američke državljane koji su lijek uzimali u SAD, a važit će ako je 85 posto tužitelja prihvati do 1. ožujka 2008.

Prve isplate iz fonda mogle bi početi idućeg kolovoza.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene