Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodna zajednica neće dopustiti ugrožavanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, a za to ima dovoljno sredstava, izjavio je njemački veleposlanik u BiH Michael Schmunk.


'Ljudi u BiH ne trebaju se brinuti. Međunarodna zajednica je ovdje i ostat ćemo. Pobrinut ćemo se da ne bude pogoršanja sigurnosne situacije i da izađemo iz ove političke krize. Nećemo tolerirati narušavanje Daytonskog sporazuma', rekao je Schmunk za list Dnevni avaz.

Vezani članci Mostar uoči izbora (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Grad s posebnim statusom uoči izbora u BiH: ''Podjele u Mostaru izazivaju političari, a ne narod'' Ljubuški i Široki Brijeg pred izbore (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvate u BiH brine budućnost nakon novih izbora: ''Hrvatski političari ne vode dovoljno računa o nama''

Njemački veleposlanik je upozorio kako nitko ne bi smio potcijeniti instrumente koje međunarodna zajednica može uporabiti.

'Imamo dovoljno instrumenata da spriječimo eskalaciju krize, od EUFOR-a do bonskih ovlasti', kazao je Schmunk.

Ne sporeći da je kriza u BiH prisutna, on je istaknuo kako se ona ne smije nastaviti te da domaći političari sada moraju tragati za minimalnim konsenzusom koji bi takvo stanje promijenio.

Schmunk je potvrdio da se u tom cilju obavljaju konzultacije i s Moskvom i Beogradom kako bi se uvjerilo Rusiju i Srbiju da preuzmu svoj dio odgovornosti za provedbu i poštovanje Daytonskog sporazuma.

Veleposlanik Schmunk je istaknuo kako se ne može pregovarati o posljednjim odlukama Visokog predstavnika Miroslava Lajčaka te da se one moraju provesti, bez obzira što o tome mislili srpski političari u Banjoj Luci.

Slično upozorenje bosanskim Srbima prije Schmunka uputio je i američki veleposlanik u BiH Charles English.

'Ne osporavajte Visokog predstavnika. Kada to činite, osporavate SAD', izjavio je English na predavanju kojega je u srijedu Sarajevu održao u povodu 12-te obljetnice potpisivanja Datonskog sporazuma.

Srbima u BiH također je poručio kako će svaki pokušaj otcjepljenja Republike Srpske od BiH završiti neuspjehom.

Englisheva poruka Hrvatima bila je da se BiH neće dalje etnički dijeliti, a za Bošnjake kako svako nastojanje da se tom zemljom upravlja s pozicije većine može dovesti jedino do novih sukoba.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju