Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev priznao je kako se u Rusiji ne poštuju neka od 'osnovnih' prava, u razgovoru s predstavnicima španjolskih medija, koji prenose kremaljske internetske stranice.


'Nažalost nismo uspjeli ispoštovati neka temeljna prava', priznao je ruski predsjednik, navodeći kao primjere 'zaštitu stanovništva od kriminala, poštovanje privatnosti ili zaštitu privatnog vlasništva'. Medvedev je to rekao samo nekoliko dana prije novoga sudskog procesa protiv ruskoga oligarha Mihaila Hodorkovskog, koji od 2005. izdržava osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog prijevare, a ondje je, neslužbeno, završio jer se počeo previše suprotstavljati službenome Kremlju i tadašnjem predsjedniku Vladimiru Putinu. Novo suđenje Hodokrovskom, za pranje novca i pronevjeru, bit će pod povećalom promatrača i predstavljat će svojevrstan test o stajalištu Kremlja prema protivnicima vlasti.

Udruge za obranu ljudskih prava koje su ranije u više navrata kritizirale brojna i česta kršenja ljudskih prava u Rusiji, dok je na funkciji predsjednika bio Putin, izrazile su nadu da će Medvedev, po zvanju pravnik, utjecati na reformu ruskog pravosudnog sustava. Medvedev španjolskim novinarima nije htio komentirati proces protiv Hodorkovskog.

Moskva očekuje konkretne američke prijedloge o proturaketnom štitu

Vezani članci Slika nije dostupna Rusija bira novog predsjednika Slika nije dostupna Medvedev: 'Rusija će zadržati snažno predsjedništvo'

Rusija od američkog predsjednika Baracka Obame očekuje 'konkretne prijedloge' oko rješenja prijepora o proturaketnom štitu čije dijelove Washington želi podići u Europi, izjavio je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev. 'Očekujem da nova američka administracija pokaže više kreativnosti i više susretljivosti u pogledu ovoga pitanja', rekao je ruski predsjednik u intervjuu za španjolske medije koji su prenijele kremaljske internetske stranice.

'Već smo dobili pozitivne signale od naših američkih kolega. Sada očekujem da se ti pozitivni signali pretvore u konkretne prijedloge', kazao je Medvedev, dodavši kako očekuje da se ta tema nađe na prvome sastanku u četiri oka s američkim predsjednikom Obamom, koji bi se trebao realizirati na summitu zemalja G20 u Londonu 2. travnja.