Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev priznao je u nedjelju postojanje ubojstava političkog karaktera u svojoj zemlji, nakon niza nerazjašnjenih ubojstava, posebice novinara.


'Nažalost, novinari su, kao i ostali građani, žrtve kriminalnih aktivnosti', izjavio je Medvedev na BBC-ju prema tranksriptu intervjua objavljena u nedjelju na Internet stranici Kremlja.

'Ne vjerujem da se u svim slučajevima radi o političkom činu. No, u nekim aferama moguća je politička osveta, u to sam potpuno siguran', dodao je on.

Vezani članci Policija uhićuje prosvjednike u Rusiji - 2 Dok Zapad poziva na oslobađanje, Rusima to ne pada na pamet: ''To je za vlast veliki problem, ne mogu si dopustiti da Navaljnog drže predugo'' Slika nije dostupna Putinu teško pada buđenje pa vraća zimsko računanje vremena

>> Slučaj Politkovska: Svi optuženi oslobođeni krivnje

Ubojstvo iz 2006. ruske novinarke Ane Politkovske, koja je radila za Novaju Gazetu i bila jedna od rijetkih koja je nastavila pokrivati rat u Čečeniji, još nije razjašnjeno, usprkos tri mjeseca suđenja.

U siječnju su odvjetnik Stanislav Markelov i novinarka Anastasja Baburova, koja je radila za novine Novaja Gazeta, ubijeni mecima u središtu Moskve.

Medvedev je izrazio zadovoljstvo postojanjem Novaje Gazete, jednog od rijetkih medija u Rusiji koji si dopušta otvoreno kritizirati Kremlj, te je obećao dati intervju listu.

Ruska oporba rekla je kako se nada da će predsjedanje Medvedeva moći donijeti promjene nakon osam godina pod Vladimirom Putinom obilježenih sve većim kritikama međunarodne zajednice na poštivanje ljudskih prava u Rusiji.