Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog načina rješavanja ciparske krize

Medvedev prijeti da će Rusija odustati od eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski premijer Dmitri Medvedev zaprijetio je da će Rusija možda morati revidirati udjel eura u svojim deviznim rezervama bude li Europska unija i dalje pokušavala riješiti financijsku krizu na Cipru tako da našteti ruskim interesima.

Ruske devizne rezerve iznose 537 milijarda dolara i četvrte su najveće na svijetu. Oko 42 posto toga iznosa je u eurima. "Mogućnost izvanrednog poreza koji EU nameće na bankovnu štednju na Cipru, među kojima velik dio čini ruski kapital, razlog je da razmislimo o udjelu eura u našim rezervama", rekao je ruski premijer u razgovoru za europske medije objavljenom u četvrtak na internetskoj stranici ruske vlade.

Pročitajte i ovo Razoreno ukrajinsko selo Napeta situacija Rusija poslala upozorenje Europi i SAD-u: "Ako to učinite uslijedit će razarajuća osveta" Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Europi Obavještajac otkrio što na kraju čeka Ukrajinu: "Takvi ratovi mogu završiti samo na taj način"

>> Medvedev: EU se ponijela prema Cipru 'kao slon u staklarnici'!

"Ako je to moguće na Cipru, zašto ne bi poslije bilo moguće u Španjolskoj, Italiji ili drugim zemljama koje imaju financijskih problema. Sutra će tamo konfiscirati štednju", rekao je. Medvedev je u srijedu ocijenio da su u pristupu financijskoj krizi na Cipru počinjene "sve moguće pogreške" te pozvao na "promišljeniji" pristup koji neće naškoditi odnosima Rusije i Europske unije.

"Čini mi se da su u toj situaciji već počinjene sve moguće pogreške", kazao je Medvedev za Interfax. "Nadam se da će se na kraju usvojiti promišljenije rješenje koje će pomoći Cipru, a neće pogoršati naše odnose s Europskom unijom", dodao je, slikovito opisavši da se EU ponijela prema Cipru "kao slon u staklarnici". Potvrdio je da će ciparskoj krizi biti posvećena "posebna pozornost" u četvrtak u Moskvi na sastanku o suradnji Rusije i EU-a, gdje se očekuje dolazak predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i 16 europskih povjerenika.

Medvedev Uniji zamjera što nije uključila Rusiju u pregovore s Ciprom o pomoći vrijednoj 10 milijardi eura u zamjenu za uvođenje dodatnog poreza na štedne uloge u svojim bankama, u kojima velik novac i kapital drže ruske banke i štediše. "U takvim pregovorima i odlukama moraju sudjelovati sve zainteresirane strane", kazao je Medvedev. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene