Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobri odnosi

Medvedev i Gul usvojili deklaraciju o unapređenju odnosa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i njegov turski kolega Abdullah Gul usvojili su u Moskvi zajedničku deklaraciju o unapređenju bilateralnih odnosa i jačanju partnerstva između Rusije i Turske, javljaju ruski mediji.

'Vjerujem da će moj posjet otvoriti novu stranicu u povijesti rusko-turskih odnosa', rekao je Gul koji je jučer doputovao u prvi posjet Rusiji. Turska i Rusija su dvije 'susjedne i prijateljske države koje razvijaju svoje odnose na temelju međusobnog povjerenja', istaknuo je. 'Naši odnosi ne samo da su ravnopravni nego su i prijateljski', rekao je Medvedev nakon susreta s Gulom.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev Rat u Ukrajini Medvedev nakon šokantne izjave šefa kabineta generalnog tajnika NATO-a: Ukrajina može ući u NATO - bez Kijeva Slika nije dostupna Odnosi Rusije i SAD-a Obama i Medvedev obnavljaju veze vojnim sporazumom

Potpisana deklaracija je 'strateški dokument koji određuje postignuća bilateralne suradnje i postavlja zadaće sa svrhom njezina daljnjeg unapređenja', rekao je izvor u Kremlju. U dokumentu se među ostalim navodi da dvije strane namjeravaju razvijati energetsku suradnju, te da razmatraju i suradnju na području nuklearne energije. 

Dvojica predsjednika pozvala su u deklaraciji na poduzimanje učinkovitih mjera kako bi se razriješili zamrznuti sukobi koji bi mogli destabilizirati regiju južnog Kavkaza. Također su se zauzeli za to da se brže rješavaju pitanja glede suradnje u području obrane.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene