Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velik utjecaj čovjeka

UŠLI SMO U NOVU ERU 'Usvojit ćemo proglašavanje Antropocena, tek sada shvaćamo razinu promjene'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljudski utjecaj na Zemlju toliko je snažan da se javlja potreba za proglašavanjem nove geološke ere – Antropocena, smatra službena skupina eksperata koja je ovu preporuku objavila na Međunarodnom kongresu u Cape Townu u ponedjeljak.

Za početak nove epohe trebala bi se uzeti 1950. godina, te je vrlo vjerojatno da će se ona uzeti u obzir zbog radioaktivnih elemenata koje je čovjek tada raširio planetom testiranjem nuklearnih bombi.

Pročitajte i ovo Mladi i znanost - 2 14 područja Od loptice skočice do željeza u čokoladi: Djeca i mladi oduševljeni Festivalom znanosti Slika nije dostupna Ugroženo važno područje Neobične vrste u rijeci Neretvi zabrinule znanstvenike: Ova pojava nikako nije bezazlena

Trenutačna epoha, Holocen je doba 12.000 godina stabilne klime od posljednjeg ledenog doba, tijekom kojeg se razvila ljudska civilizacija. Ali ubrzanje emisije ugljičnog dioksida i podizanje razine mora, globalno izumiranje vrsta i transformacija tla zbog deforestacije od sredine 20. stoljeća označavaju kraj tog dijela geološkog vremena, ističu znanstvenici. Zemlja je toliko izmijenjena da Holocen mora ustupiti prostor Antropocenu, smatraju, piše The Guardian.

'Značaj Antropocena je da ono predstavlja drugačiju putanju za Zemljin sustav', rekao je Jan Zalasiewicz, geolog na Sveučilištu Leichester i predsjednik Radne skupine Antropocena koji je s radom počeo još 2009.

'Ukoliko se naša preporuka prihvati, znači da je Antropocen počeo malo prije nego sam ja rođen. Živjeli smo u Antropocenu i tek sad shvaćamo razinu i stalnost promjene', rekao je Zalasiewicz.

'To što smo u mogućnosti ukazati na interval vremena govori nešto o tome kako smo imali nevjerojatan utjecaj na okoliš našeg planeta. Koncept Antropocena omogućuje združivanje svih ideja o promjenama okoliša', rekao je Colin Waters, geolog na Istraživačkom britanskom geološkom institutu.

'Antropocen obilježava novi period u kojem naše kolektivne aktivnosti dominiraju planetarnom mašinerijom. Budući da je planet naš sustav za životnu podršku – esencijalno smo posada najvećeg svemirskog broda – ometanje s funkcioniranjem na ovoj razini je veoma značajno. Ako smo vi ili ja posada na manjem svemirskom brodu, bilo bi nezamislivo da štetimo sustavima koji nas opskrbljuju zrakom, vodom, biljem i kontrolom klime. Ali prijelaz na Antropocen nam govori da se igramo s vatrom, potencijalno uništavajući mod ponašanja za koji je vjerojatno da ćemo požaliti osim ako ne obuzdamo situaciju', rekao je Chris Rapley, klimatski znanstvenik na Sveučilišnom koledžu London.

Među kriterijima koji pokazuju da se Atropocen razlikuje od Holocena su i pojave proizvedenih materijala u sedimentima, zajedno s umjetnim radioaktivnim izotopima proizašlim iz testiranja nukleranog oružja i česticama nastalim sagorijevanjem fosilnih goriva, zatim ubrzano izumiranje vrsta, povećanje koncentracije plinova s efektom staklenika, topljenje glečera i porast razine mora zbog globalnog zagrijavanja.

35 znanstvenika koji su glasovali 30:3 u korist formalnog imenovanja Antropocena, s dva suzdržana glasa, sljedeće dvije ili tri godine određivat će koji su znakovi za početak Antropocena najsnažniji.

Kada se svi potrebni podaci i mišljenja prikupe, i službeno će biti predano nadležnim tijelima kako se i službeno moglo usvojiti postojanje Antropocena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene