Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodna koalicija protiv skupine Islamske države izvela je ovog tjedna zračni napad blizu Mosula u Iraku kako bi likvidirala francuskog džihadista Rachida Kassima kojeg smatra organizatorom više napada u Francuskoj, potvrdio je Pentagon u petak.


Američko ministarstvo obrane nije otkrilo je li Rachid Kassim preživio bombardiranje koje se dogodilo "u zadnja 72 sata".

Vezani članci Slika nije dostupna Njemačka Tursku smatra pomagačicom islamističkih terorista Slika nije dostupna ISIS trenirao najmanje 400 'boraca' za napade po Europi

No visoki dužnosnik za borbu s terorizmom koji je htio ostati anoniman izjavio je u Parizu da je Kassim vjerojatno ubijen.

"Nemamo sigurnu potvrdu", rekao je.

Rachid Kassim, u tridesetim godinama, rođen u Francuskoj, iz Sirije je navodio nekoliko napada u Francuskoj i na internetu je pozivao na ubojstva.

Kako navodi francuski izvor blizak istrazi, bio je "uzor" Larossiju Abballi koji je 13. lipnja u Magnanvilleu, u pariškom predgrađu, ubio dvoje redarstvenika.

"Izravno je davao upute" Adelu Kermicheu i Abdelu Maliku Petitjeanu koji su 26. srpnja 2016. ubili svećenika u crkvi blizu Rouena, navodi isti izvor.

Francuska, koja sudjeluje u međunarodnoj koaliciji pod vodstvom SAD-a protiv IS-a u Iraku i u Siriji, od 2015. je na meti terorističkih napada u kojima je poginulo 238 ljudi. (Hina)