Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Regija o izborima u RH

'Milanović nije glup čovjek, ali očito ima jak ego'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mediji u regiji sa zanimanjem su pratili rezultate izbora u Hrvatskoj i debakl Narodne koalicije te uvjerljivu, iako relativnu, pobjedu HDZ-a.

Mediji u Srbiji ističu da mnogi u SDP-u dane nakon izbornog debakla Narodne koalicije vide kao posljednje za Zorana Milanovića kao šefa te koalicije i SDP-a. Tamošnji analitičari tvrde da Milanović nije priznao poraz, nikome nije čestitao, a pričom o stabilnoj vladi zapravo traži veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a, prenosi B92.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

Isto tako, srbijanski mediji ističu i pitanje Milanovićevog političkog opstanka na čelu SDP-a, nakon rezultata izbora u kojima je Narodna koalicija poražena s 54 mandata u odnosu na HDZ-ovih 61.

Profesor s Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Ivo Visković, za TV Pink rekao je da je Milanović doživio debakl na izborima, ali prvenstveno osobni, zbog izbora pogrešne taktike u kampanji.

Visković je dodao da je teško objasniti Milanovićevu izbornu taktiku je on "nije glup čovjek, ali očito ima jak ego".

On smatra da Most iz svoje pozicije može uvjetovati koaliciju, ali da ih previše uvjetovanja može i koštati. Cijena bi u tom smislu bila nestabilna vlada - opet, pojašnjava Visković i dodaje da se nada kako se to ipak neće dogoditi.

Za šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, Visković je imao samo riječi hvale, naglasivši da se nije koristio ružnim rječnikom, već da je bio suzdržan. Smatra da će najveći izazov za Plenkovića biti pomaknuti tu stranku prema političkom centru te dodao kako je skeptičan u tom smislu.

"Bojim se da su sva naša društva na Zapadnom Balkanu dosta konzervativna i da je nekad lakše promijeniti vrh i ljude na čelu, nego bazu", kaže Visković.

Mediji u BiH: HDZ uvjerljiv

HDZ je relativni pobjednik izbora u Hrvatskoj, no potpuno je neizvjesno kako bi mogla izgledati nova hrvatska vlada, ocjena je koju u ponedjeljak prenosi većina bosanskohercegovačkih medija, izvještavajući o ishodu izvanrednih izbora za Hrvatski sabor.

Gotovo svi elektronički mediji pratili su izbornu noć, a neki poput javnog servisa BHT 1 hrvatskim su parlamentarnim izborima posvetili posebne emisije, izvještavajući neprekidno o prebrojavanju glasova i rezultatima koji su pristizali u noći između nedjelje i ponedjeljka.

Sarajevski dnevni listovi u ponedjeljak nisu tiskani zbog blagdana Kurban-bajrama, a u internetskim izdanjima prevladavaju tek suhe brojke o novom omjeru snaga u Saboru.

Portali "Dnevnog avaza" i "Oslobođenja" prenose vijesti agencije u kojima se ističe kako je HDZ relativni pobjednik s pobjedom u šest izbornih jedinica.

Banjolučke "Nezavisne novine" ističu kako je HDZ ostvario uvjerljivu prednost od sedam mandata nad SDP-ovom koalicijom. U prvoj analizi dodaju kako je najveće izborno iznenađenje uspjeh Živog zida.

O ishodu hrvatskih parlamentarnih izbora banjolučki "Glas Srpske" izvijestio je o "padu SDP-a" dodajući kako apsolutnog pobjednika ipak nema, pa će oba velika bloka morati u mukotropnu potragu za potencijalnim partnerima s kojima bi sastavili vladu.

Slovenski mediji: SDP je gubitnik

HDZ je pobjednik, a SDP gubitnik parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, no o budućoj Vladi odlučivat će manje stranke, ocjenjuju u ponedjeljak slovenski mediji ishod izbora održanih u nedjelju u susjednoj zemlji.

Slovenska televizija navodi da bi unatoč manjem broju mandata nego na lanjskim izborima presudnu ulogu u dogovorima o budućoj vladi mogao imati Most, jer bi za stabilnu vladu u Saboru trebalo osigurati 80-ak zastupničkih mandata, a ne samo tijesnu natpolovičnu većinu.

U koalicijskim bi pregovorima ulogu "jezičca na vagi" mogao odigrati i Živi zid, koji je najviše napredovao u odnosu na lanjski rezultat i glasovi Koalicije za premijera Milana Bandića.

Na temelju objavljenih neslužbenih privremenih rezultata izbornog povjerenstva, mediji u Sloveniji tvrde da je SDP gubitnik izbora jer je očekivao najmanje 62 mandata, a dobio znatno manje.

Iznose se i pretpostavke da bi položaj Zorana Milanovića kao predsjednika stranke mogao doći u pitanje nakon lošeg izbornog rezultata, osobito ako ne dođe do vlade u kojoj bi bio i SDP.

U svojim prilozima o hrvatskoj izbornoj noći, mediji u Sloveniji ističu i izjavu predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da će nova hrvatska vlada biti stabilna i europska, te da će HDZ tražiti partnere koji su mu svjetonazorski bliski.

Rezultat te stranke na izborima ocjenjuje se i pomalo iznenađujućim s obzirom na niski rejting nakon izglasavanja nepovjerenja tehničkoj vladi HDZ-a i Mosta koje je dovelo do prijevremenih izbora.

Analitičari smatraju da je do pozitivnog preokreta došlo nakon što je HDZ za predsjednika stranke i kandidata za premijera izabrao Andreja Plenkovića. S druge strane, za lošiji rezultat SDP-a kriv je način na koji su se u kampanji predstavljali stranka i njezin predsjednik, pišu slovenski mediji. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene