Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog iznimno rijetkog kromoskomskog poremećaja mladoj Indijki nisu radili ni jajnici, niti maternica. Ali nakon tri godine liječenja dogodilo se čudo.


32-godišnja Indijka kojoj je dijagnosticirano 95 posto muških kromosoma rodila je zdrave blizance. Do začeća je došlo nakon tri godine liječenja neplodnosti, no slučaj je začudio medicinsku zajednicu diljem svijeta. 'To vam je kao da je muškarac rodio te blizance. Radi se o pravom medicinskom čudu i zaista smo sretni što smo to mogli napraviti', rekao je specijalist za plodnost Sunil Jindal za AFP.

Vezani članci Danska policija, ilustracija Glupa šala koštala ga slobode: Vikao "korona" i kašljao na policajce, dobio četiri mjeseca zatvora Slika nije dostupna Muškarac (66) iznenada otkrio da je ŽENA!

Djevojčica i dječak rođeni su carskim rezom. Dječak teži 2,25 kilograma, a djevojčica 2,50 kilograma. Njihova majka ima poremećaj zbog kojeg su kod nje dominantni XY kromosomi. Znači da izvana ima karakteristike tipične žene, no jajnici joj ne funkcioniraju u smislu njihove reproduktivne uloge.

Odlična vijest iz medicine, američki znanstvenici podižu nadu

Zbog toga je njihova majka posljednje tri godine bila na liječenju, a posljednjih 12 mjeseci je primala i hormonsku terapiju. Za oplodnju je korišteno sjeme njenog supruga, a jajnu stanicu su uzeli od donatorice. Nakon postupka je oplođena jajna stanica umetnuta u ženinu novoformiranu maternicu.

'Ona nije prošla kroz pubertet, nikada nije imala menstruaciju. Što smo više istraživali shvatili smo da ima vrlo malu vaginu i nerazvijenu maternicu. Najveći izazov nam je bio izgurati 9 mjeseci trudnoće u tijelu koje za to nije bilo predviđeno', dodaje dr. Jindal.

Kroz povijest je zabilježeno svega 5 ovakvih slučajeva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook