Tisuće zdravstvenih radnika izašle su na ulice španjolskih gradova protiveći se privatizaciji javnog zdravstva. Tražili su bolje uvjete rada i izražavali počast kolegama preminulima od koronavirusa zbog nedostatne zaštitne opreme.

Galerija


Stotine medicinskog osoblja u bijelim kutama izašle su u Barceloni na poziv platforme „bijela plima“ na ulice, okupivši se ispred zgrade regionalne katalonske vlade. Zatražili su povećanje plaća, bolje radne uvjete te se usprotivili prepuštanju službi privatnim vanjskim kompanijama. Upozorili su kako je kriza s koronavirusom učinila javni zdravstveni sustav još krhkijim.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija - 2 Potvrđena 1563 nova slučaja, preminulo najviše oboljelih dosad: Lokalni stožeri diljem Hrvatske prijavljuju rekordne brojke Španjolski premijer Pedro Sanchez Španjolska se našla pred neočekivanim problemom: Zbog korone dobili puste milijarde, nemaju pojma kako ih potrošiti

U bijelim kutama, s maskama na licima, te održavajući međusobnu udaljenost od metra i pol, prosvjednici su se okupili i na glavnom madridskom trgu Puerta del Sol. „Državna administracija nas potcjenjuje i ponižava“, rekao je Julián Ezquerra, predsjednik sindikata madridskih liječnika.

U Španjolskoj je svaki peti pacijent zaražen koronavirusom, zdravstveni radnik. Početkom ožujka su masovno počeli obolijevati liječeći zaražene osobe bez potrebne zaštite. Kasnije su im iz uvoza i domaćih pogona pristizali skafanderi i maske.

U južnoj pokrajini Andaluziji stotine medicinskih sestara, liječnika i higijeničara okupilo se pred javnim bolnicama simbolizirajući „blindiranje“ javnog zdravstva. U gradu Albaceteu, u središnjoj Španjolskoj, okupilo se 2.000 prosvjednika s porukom „Javno zdravstvo, socijalna prava“.

Prosvjed je organiziran dan uoči istjecanja izvanrednog stanja u zemlji koje je trajalo duže od 90 dana. U Španjolskoj, jednoj od najpogođenijih zemalja u Europi, od kovonavirusa je oboljelo 245.938 stanovnika a zdravstveni radnici su izliječili njih 150.376. Preminulo je 28.322 osoba.