Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedna škola u američkoj državi Mississippi odlučila je otkazati maturalnu večer zbog učenice lezbijke, koja je na proslavu htjela doći odjevena u smoking i u društvu svoje djevojke.


Pravilnik srednje poljoprivredne škole u Fultonu nalaže da maturanti mogu prisustvovati završnoj proslavi isključivo u društvu partnera suprotnog spola.

Vezani članci Parovi (Foto: Twitter) Vjeruju da srodne duše postoje i tvrde da za to imaju dokaze Uhićenje (Ilustracija: Guliver/Thinkstock) Pijanom profesoru prijeti disciplinska mjera škole, a mladiću koji ga je nokautirao i do pet godina zatvora

Upoznata s ovim problemom, Američka unija za građanske slobode države Mississippi (ACLU) dala je školi rok da promijeni pravilnik, kako bi 18-godišnja Constance McMillen na zabavu zakazanu za 2. travnja mogla doći u pratnji svoje djevojke, također učenice ove škole.

Umjesto toga, školski odbor je otkazao maturalnu večer navodeći da je to učinio u interesu 'obrazovanja, sigurnosti i dobrobiti učenika'.

Predstavnici ACLU smatraju da su ovom odlukom prekršena ustavna prava mlade lezbijke i da je škola obavezna sve svoje učenike tretirati isto. Zbog toga su i podigli tužbu protiv školskog odbora.

Škola koju pohađa Constance McMillen nalazi se na sjeveru Mississippija, u blizini administrativne granice s Alabamom, u području poznatom kao Biblijski pojas. Riječ je o patrijarhalnom podneblju, politički desno orijentiranom sa značajnim utjecajem konzervativnih protestantskih vjerskih zajednica.

'Mnogi su mi rekli da će to i dogoditi, ali sam govorila da je potrošeno već previše novaca za maturalnu večer da bi je otkazivali. Ja sam samo pokušala provesti ono što sam od početka htjela, a sada se moramo boriti da uopće imamo maturalnu zabavu', rekla je Constance, koja se nevoljko vratila u kampus i mora podnositi neprijateljske poglede.

Kaže da se nije htjela vraćati u školu jutro nakon sporne odluke, ali da joj je otac rekao da se mora suočiti s kolegama u razredu, učiteljima i upravom škole.

'Otac mi je rekao da im moram pokazati da sam još uvijek ponosna na to što jesam. Ono što mi pomaže izdržati čitavu situaciju je činjenica da će to kasnije pomoći mnogim ljudima', rekla je Constance.