Prihvatni centar u Velikoj Kladuši (Foto: Pixsell,Kristina Stedul Fabac)
Prihvatni centar u Velikoj Kladuši (Foto: Pixsell,Kristina Stedul Fabac) Foto: Pixsell,Kristina Stedul Fabac

U srijedu u jedan sat poslije ponoći u prihvatnom centru Miral u Velikoj Kladuši došlo je do velikog sukoba migranata.


Najmanje stotinu osoba sudjelovalo je u tučnjavi, nakon čega je intervenirala policija, čiji su službenici također napadnuti.

Vezani članci Vozili kombi pun migranata i bježali od policije 02 Luda potjera u Slavoniji: Kombi pun migranata bježao hrpi policajaca preko dvije županije Migranti formirali novi kamp u šumama u Velikoj Kladuši Cilj im je Hrvatska: Pogledajte kako su migranti kod Velike Kladuše sami napravili novi kamp

Incidente su prijavili zaštitari centra, a pri pokušaju uspostavljanja reda i mira došlo je i do napada policajaca. Migranti su počeli na njih bacati staklene boce, kamenje i metalne šipke. Avaz javlja da je jedan policajac ispalio hitce u zrak, u znak upozorenja.

"Policija je u tom trenutku izašla na lice mjesta i u centru zatekla tučnjavu približno 100 osoba. Tom prilikom razbijena su stakla u migrantskom centru. Također, migranti su nasrnuli na pripadnike MUP-a USK i bacali na njih šipke, kamenje i boce, a tom prilikom trojica policajaca lakše su ozlijeđena, a jedno je policijsko vozilo oštećeno. Jedan je policajac prilikom intervencije ispalio dva hica u zrak da bi odbio napad jer su migranti nasrnuli na njih", kazao je glasnogovornik MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić.

"Jutros oko 4:30 uspostavljen je red i mir unutar kampa, a uhićeno je 20 osoba za koje se sumnja da su inicijatori nereda. Nad njima se provodi kriminalističko istraživanje", dodao je Šiljdedić.

Ozlijeđeno više migranata

Ozlijeđeno je više migranata. Točan broj ozlijeđenih još uvijek nije poznat, no neslužbeno se doznaje da se uglavnom radi o lakšim ozljedama, piše Klix. Opasnost od sukoba postoji i dalje, s obzirom na to da je određeni broj migranata izašao iz prostora objekta.

"Tenzije su prisutne, a incidenti su i dalje mogući. Policija je prisutna i nalazi se u stanju pripravnosti", kazao je glasnogovornik MUP-a USK.

Sukobi među migrantima intenzivirani su nakon požara koji se nedavno dogodio. Među inicijatorima sukoba su osobe iz Maroka, Pakistana, Alžira i drugih zemalja.

Podsjetimo, 1. lipnja u prihvatnom centru Miral došlo do velikog požara u kojem je ozlijeđeno 30 osoba, a izgorjele su prostorije s 247 kreveta. Uzrok požara je ljudska nepažnja, odnosno električno ili plinsko kuhalo na kojem su migranti spremali hranu.

Svi su migranti nakon požara dobili alternativni smještaj u velikim šatorima ispred zgrade Mirala.