Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stevens priznao poraz

Mark Begich najavio promjene na Aljasci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoizabrani senator s Aljaske, demokrat hrvatskog podrijetla Mark Begich, najavio je promjene u politici te najsjevernije američke savezne države, dok je njegov suparnik, republikanski senator Ted Stevens, priznao poraz.

Na prvoj konferenciji za tisak u Anchorageu nakon izborne pobjede nad Stevensom, 85-godišnjim veteranom s 40-godišnjim stažem u Senatu, Begich je obećao da će bolje slušati birače i graditi konsenzus nego što je to Stevens ikada činio.

Pročitajte i ovo Potres, Aljaska dubina od 21 km Aljasku pogodio potres od 7,4 Richtera, izdano upozorenje za tsunami Ilustracija Istraga u tijeku Sudarila se dva američka vojna helikoptera: U padu poginula tri pilota

'Ono što imate ovdje je država u transformaciji. Ono što ja želim učiniti je da neke od poruka koje ste čuli ostvare učinak na ovu zemlju', rekao je Begich, prvi demokratski senator iz Aljaske nakon Mikea Gravela 1981. 

>> Američki Hrvat Mark Begich proglasio pobjedu u utrci za Senat

>> Mark Begich pred pobjedom u utrci za Senat

Najavio je kako će demokrate u Kongresu pokušati uvjeriti da bi energetskoj politici SAD-a koristila eksploatacija nafte u zaštićenom prirodnom rezervatu na Aljasci i izgradnja plinovoda do ostatka SAD-a.

Na osjetljivom pitanju posebnih izdvajanja iz saveznog proračuna, ozloglašenih 'earmarksa' od kojih je najpoznatiji projekt 'Mosta za nigdje' upravo na Aljasci, Begich je najavio kako i dalje očekuje da Aljaska traži i prima savezna sredstva.

Stevens je priznao poraz nedugo nakon Begicheve konferencije za tisak.

Nakon produljenog brojanja glasova danih poštom ili e-mailom, Stevens zaostaje za Begichem više od 3.700 glasova na ukupno 315.000 glasova, dok ih je za prebrojati ostalo još 2.500.

'Obzirom na broj glasova koji su ostali za prebrojati, očito je da su izbori odlučeni i da je gradonačelnik Begich izabran', rekao je Stevens, zahvalivši se tisućama građana Aljaske koji su ga podržali.

Tjedan dana prije izbora, Stevens je pred saveznim sudom u Washingtonu osuđen u sedam točaka za korupciju, zbog laganja o ilegalno primljenim darovima i poklonjenim radovima na adaptaciji njegove kuće.

Stevens je peti američki senator u povijesti osuđen za kazneno djelo i čelnici Senata izrazili su spremnost da mu izglasuju oduzimanje mandata, u slučaju da dobije izbore, pa mu je poraz osigurao časniju odstupnicu.

Guvernerka Aljaske Sarah Palin, republikanska potpredsjednička kandidatkinja, čestitala je pobjedniku te istaknula da se otvara 'novo razdoblje za Aljasku' i da se veseli suradnji s Begichem na mnogim pitanjima koja su važna za Aljasku.

46-godišnji Mark Begich od 2003. gradonačelnik Anchoragea, sin je američkog kongresnika Nicka Begicha koji je 1972. poginuo u padu zrakoplova. Markov djed John Begich godine 1911. doselio je iz Hrvatske u SAD. Njegovim izborom, zajednica američkih Hrvata, prvi puta će imati svog pripadnika među 100 članova Senata, gornjeg doma američkog Kongresa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene