Mario Draghi
Mario Draghi Foto: Afp

Bivši predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi prisegnuo je u subotu pred talijanskim predsjednikom za predsjednika nove vlade nacionalnog jedinstva koja će se morati suočiti s pandemijom koronavirusa i velikom gospodarskom krizom.


Sve najvažnije talijanske stranke osim jedne stale su na Draghijevu stranu i njegov kabinet uključuje članove s cijelog političkog spektra, kao i tehnokrate na ključnim dužnostima, uključujući ministarstvo financija i novi portfelj za zelenu tranziciju.

Vezani članci Potres u Italiji Serija potresa u Italiji: Posljednji magnitude 4,3 osjetio se i u našoj zemlji Rim Italija vojnom paradom slavi 76 godina republike: ''Gorka lekcija sukoba 20. stoljeća je zaboravljena''

Draghija očekuje teška zadaća oporavka zemlje od pandemije covida-19 za što će iz EU-a dobiti više od 200 milijardi eura.

Ako u tome uspije, vjerojatno će povećati stabilnost cijele eurozone.

No izazov su golemi. Italija je pogođena najgorom krizom od Drugog svjetskog rata, stotine ljudi svaki dan umiru od covida-19, cijepljenje napreduje sporo, a vremena je malo.

Novi izbori održat će se za dvije godine, a daleko je od izvjesnog da će on opstati toliko dugo na čelu koalicije koja uključuje stranke s dijametralno suprotnim stavovima u pitanjima kao što su imigracija, pravosuđe, razvoj infrastrukture i socijalna skrb.

Draghijeva vlada je 67. od 1946. i sedma u zadnjih deset godina.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju