Marine Le Pen (Foto: AFP)
Marine Le Pen (Foto: AFP)

Čelnica francuske ekstremno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen počela je kampanju za francuske predsjedničke izbore.


U sklopu "izbornih obećanja" predložila je napuštanje eurozone, snižavanje dobi za odlazak u mirovinu, te tvrdo stajalište prema migrantima.

"Svrha ovog programa jest prije svega Francuskoj vratiti slobodu, a ljudima dati da se čuje njihov glas", rekla je Le Pen predstavljajući svoj program.

Prema anketama očekuje se da 48-godišnja kćerka osnivača Nacionalne fronte (FN) Jean-Marie Le Pen bude u vrhu u prvom krugu glasanja 23. travnja, no da će izgubiti u drugome krugu 7. svibnja.

U najneizvjesnijoj izbornoj utrci zadnjih desetljeća, Nacionalna fronta se nada da će dvodnevni skup u Lionu, gdje Le Pen iznosi svoju izbornu platformu, uvjeriti glasače da joj daju potporu.

U 144 točke svojih "izbornih obećanja" Le Pen predlaže napuštanje euro zone, poreze na ugovore sa strancima te snižavanje dobi za odlazak u mirovinu.

Program također predviđa ograničavanje svima dostupnih prava, uključujući besplatno obrazovanje, samo na francuske državljane, zapošljavanje 15.000 policajaca, izgradnju novih zatvora, ograničavanje migracije te napuštanje NATO-vog zajedničkog zapovjedništva. (Hina)