Google Doodle posvećen Mariji Reiche (Screenshot: Google)
Google Doodle posvećen Mariji Reiche (Screenshot: Google)

Google je današnji Google Doodle obilježio 115. godišnjici rođenja Marije Reiche, njemačke matematičarke i arheologinje, poznate po svojim istraživanjima linija u Nazci u Peruu.


Maria Reiche proučavala je Nazca linije u Peruu – niz ogromnih crteža na tlu pustinjskog platoa istoimene pokrajine Nazca u Peruu koji se protežu u dužinu više od 80 kilometara između gradova Nazca i Palpa.

Maria Reiche, rođena 1903. godine, studirala je matematiku, zemljopis i jezike na dresdenskom tehničkom sveučilištu. 

Bila je učiteljica u Limi i prevoditeljica znanstvenih članaka, a nakon početka Drugog svjetskog rata odlučuje ostati u Peruu te 1940. postaje asistent američkom arheologu Paulu Kosoku koji otkriva Nazca linije.

1946. godine počinje istraživati linije u Nazci. Kada je Kosok 1948. napustio Peru, nastavlja posao i klasificira sve linije u oblasti. Teorija Marie Reiche zasnivala se na ideji da su linije korištene kao Sunčev kalendar i kao opservatorij za astronomska promatranja.

Pošto se linije jasno vide i iz zraka, uspjela je nagovoriti peruansko zrakoplovstvo da joj pomogne s fotografiranjem linija. Opisala je svoju teoriju u knjizi Geheimnis der Wüste (hr. Pustinjska tajna), a zaradu od prodaje knjige je koristila za zaštitu pustinje oko linija i zapošljavanje čuvara i asistenata.