Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srce džungle

Ovo je grad gdje danas igraju Vatreni!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatreni u srijedu igraju važnu utakmicu s Kamerunom upravo tamo, u srcu džungle. Manaus, čije ime na indijanskom narječju znači ‘majka bogova’ je glavni grad brazilske države Amazonas.

Manaus. Mnogi taj brazilski grad sigurno pamte iz stripova s Mister Noom, koji je živio u Manausu i zarađivao za život prevozeći putnike, turiste i avanturiste svojim malim avionom marke "Piper".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pobijedili Iran Messi dobio nevjerojatnu ponudu od okrutnih džihadista Slika nije dostupna Nogometna euforija Sve je spremno za spektakl Vatrenih: 'Hrvatska večeras pobjeđuje!'

Vatreni u srijedu igraju važnu utakmicu s Kamerunom upravo tamo, u srcu džungle. Manaus, čije ime na indijanskom narječju znači ‘majka bogova’ je glavni grad brazilske države Amazonas.

Iz male riječne utvrde na Rio Negro pretvorio se u moderni suvremeni grad s gotovo dva milijuna stanovnika.

Prvi veliki događaj u Manausu

Grad je osnovan 1669. godine i zanimljvo oko njega u radijusu oko 1,000 kilometara nema većeg grada pa se u Manaus dolazi jedino vodom ili zrakom. Smješten u srcu Amazone, najudaljeniji od svih, Manaus je definitivno najintrigantniji grad ovog SP-a.

"Presretni smo zbog toga što smo domaćini ovog prvenstva. Velika je stvar što se Manaus može predstaviti svijetu," kazao je mještanin Ezevaldo Costa, dok je Angela Sousa dodala: "Moramo turistima izraziti dobrodošlicu. Ovo je prvi put da se u Manausu događa ovako nešto veliko."

Krajem 19. stoljeća Manaus je zbog izvoza gume postao izrazito bogat grad, kao i najvažniji kulturni centar sjevernog Brazila. Lokalni moćnici željeli su Manaus transformirati u moderni europski grad i nazivali su ga 'tropski Pariz'.

Razvijao se brže od New Yorka

Razvijao se tri puta brže od New Yorka i dugo godina bio mjerilo modnih trendova i raskoši, poput Pariza i Londona. Iz tog vremena moći u Manausu su ostale brojne građevine, kao što je kuća Opere, Teatro Amazonas, koja je kopija pariške operne kuće (Grand Opera de Paris), crkva sv. Sebastiana, tržnica.

Dvadeset godina kasnije su, međutim, pale cijene kaučuka. Propadanje svjetski poznate operne kuće postalo je simbolom propadanja čitavoga grada.

U novije doba porastao je interes za ovaj dio svijeta. Otkrivena je nafta u njegovoj blizini, a na važnosti dobiva i ekološki turizam. Manaus ima međunarodni aerodrom i razvijenu elektroničku i industriju kemijskih proizvoda. Izvozi se brazilski orah i guma.

Među turistima najtraženije pirane

Kako je Amazona poznata po ribi, krokodilima, voću i raznim drugim prehrambenim artiklima u samoj luci se nalazi i velika tržnica. Turistima su najzanimljivije pirane.

"Stranci najčešće traže pirane. Žele ih vidjeti, a mnogi i zbog toga jer je juha od pirana poznata kao afrodizijak", kazala je Kelly Oliveira, koja radi na tržnici.

Do izgradnje stadiona Amazonas, najveći stadion u gradu bio je Vivaldao , koji je otvoren 1970. godine, a čast da prvi igraju na njemu imali su Brazilci, kojima je to bila zadnja provjera uoči SP-a 1970. godine u Meksiku. Iako u Manausu danas nema ozbiljnijih nogometnih klubova, pomenut ćemo Nacional Football Club, najuspješniji gradski klub koji je nekada nastupao i u brazilskoj prvoj ligi.

Manaus je uvijek bio poznatiji po borilačkim sportovima, a na sportskom planu proslavio se jiu-jitsom. U tom gradu stasali su brojni svjetski prvaci ove borilačke discipline, poput Fredsona Paixaoa, Wallida Ismaila, Saula Ribeira, Ronalda Souze, Bibiano Fernandes...

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene