Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četrnaest osoba iz Srebrenice i Bratunca, koje je policija Republike Srpske u utorak privela pod sumnjom za umiješanost u maloljetničku prostituciju, pušteno je na slobodu, a pritvor je određen tek za dvoje privedenih, potvrdila je u srijedu glasnogovornica Okružnog tužiteljstva u Bijeljini Danka Prodanović.


U spektakularnoj akciji posebne postrojbe policije Republike Srpske u utorak su, među ostalima, privedeni i zamjenik načelnika općine Srebrenica Ćamil Duraković te ravnatelj Srednjoškolskog centra u Bratuncu Nikola Rankić kao i mjesni imam i vjeroučitelj Mirsad Huseinović. 'Te osobe nisu ni bile predmetom istrage. Oni su samo saslušani u okviru akcije prikupljanja dokaza o počinjenom kaznenom djelu', izjavila je Prodanović novinarima. Bijeljinsko tužiteljstvo vodi istragu o navodima da je skupina muškaraca iz Srebrenice i Bratunca u dužem vremenskom razdoblju seksualno iskorištavala malodobnu učenicu Srednjoškolskog centra u Bratuncu koju je zapravo navodno podvodila njena baka.

Vezani članci Hrvati pred sucem - 2 Hrvati čekaju odluku suda o posvajanju djece iz Konga: Voditelj sirotišta pobjegao Posvajanje djece iz Konga: Ilustracija - 5 Novi detalji spornog posvajanja: Poznato je kad će Hrvati uhićeni u Zambiji pred suca

Zamjenik načelnika srebreničke općine Duraković je nakon oslobađanja medijima izjavio kako je potpuno nedužan te da vjeruje u političku pozadinu cijelog slučaja. 'Više me zanima politička konotacija takve sumnje nego njen pravni temelj jer sam siguran u svoju nevinost', kazao je Duraković istaknuvši kako djevojku zbog koje je istraga i pokrenuta uopće ne poznaje. U središtu skandala i medijske pozornosti u vezi s ovim slučajem našao se i aktualni ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, podrijetlom također iz Srebrenice. Mediji iz RS u srijedu ga otvoreno sumnjiče za seksualno zlostavljanje malodobne djevojke, iako je on još u utorak odlučno odbacio takve optužbe objašnjavajući kako je djevojka čije je zlostavljanje pokrenulo istragu bila tek korisnik stipendije što ju je on osobno odobrio.

O cijelom slučaju ministar Ahmetović u utorak je ipak dao izjavu inspektorima MUP-a RS, no potom je istaknuo kako ga se pokušava kompromitirati zbog posla kojega radi i zbog sukoba koji se javljaju unutar sigurnosnih struktura BiH. Stranka demokratske akcije (SDA) čiji je Ahmetović član dala mu je punu potporu ocijenivši kako je on žrtva političkih pritisaka kojima je izložen zbog uspješnog vođenja Ministarstva sigurnosti. Sadik Ahmetović je dužnost ministra sigurnosti preuzeo prije nepuna tri mjeseca naslijedivši na toj dužnosti Tarika Sadovića, koji je smijenjen na zahtjev međunarodne zajednice zbog nedovoljne odlučnosti pri protjerivanju stranaca za koje je ocijenjeno da su prijetnja nacionalnoj sigurnosti. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju