Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Makedonska vlada 'preživjela' je u petak rano ujutro izglasavanje nepovjerenja u parlamentu, koje je pokrenula socijaldemokratska opozicija.


Od 120 poslanika u Sobranju, 65 zastupnika dalo je glas protiv izglasavanja nepovjerenja, a 43 za, dok 12 parlamentaraca nije prisustvovalo glasovanju.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Dječja paraliza, hripavac, zaušnjaci...: "Prije nego što odluku donesete na temelju argumenata 'stručnjaka' s diplomom internetskog pretraživača, uzmite u obzir i ovo" Andrej Plenković Plenković: "Omogućit ćemo i onima koji nemaju zdravstveno osiguranje da se cijepe. Hrvati iz BiH mogu doći i cijepiti se besplatno"

Pitanje izglasavanja nepovjerenja pokrenuo je Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), koji je koalicijsku vladu premijera Nikole Gruevskog optužio da nije uspjela oživjeti gospodarstvo te da je napravila previše ustupaka jednoj od dviju stranaka koje zastupaju interese albanske nacionalne manjine.

Gruevski, kojem je četverogodišnji mandat predsjednika vlade povjeren prije 11 mjeseci, je za izglasavanje nepovjerenja rekao da je taj zahtjeva bio "legitiman, ali je došao u krivom trenutku", kada se Makedonija natječe za članstvo u NATO-u i Europskoj uniji.

"Makedonija je sada u fazi kada više nego ikada treba pokazati zrelost i dostojanstvo. Za dva dana sastat ćemo se u Tirani s američkim predsjednikom i nadamo se da će makedonski napori biti prepoznati te da će ova zemlja dobiti poziv da se priključi NATO-u iduće godine", rekao je tijekom debate u parlamentu.

Gruevski je naime prošloga tjedna popustio zahtjevima opozicijske albanske Demokratske unije za integraciju (DUI) da svaki zakon u parlamentu mora dobiti i posebnu podršku većine zastupnika koji u Sobranju predstavljaju albansku manjinu. Zauzvrat, DUI je prekinuo četveromjesečni bojkot rada parlamenta.

No, Gruevski je odbacio tvrdnje oporbe da je s tom stranom sklopio tajni sporazum. "Nikakav tajni sporazum nije ugovoren s DUI-om. Ne nalazimo se u političkoj krizi i nastavljamo putem reformi", rekao je u parlamentu.