Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dalo rezultate

Mafijašima od sada oduzimaju sinove!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije se Italija protiv mafije borila na način da bi mafijašima zaplijenila bogatstvo, a sada se suci odlučuju na mnogo drastičnije mjere - oduzimanje sinova.

Riccardo Cordi, sramežljiv je 18-godišnjak, potomak jedne od najpoznatijih mafijaških obitelji i prvi u pionirskoj strategiji borbe protiv mafije u kojoj se sinovi izuzimaju iz obitelji mafijaša, piše Business Insider.

Pročitajte i ovo Julian Assange mogao bi biti izručen SAD-u ročište o odluci 20. svibnja SAD dao jamstva britanskom sudu za Assangeovo izručenje, obitelj u nevjerici: " To su besramna zavaravanja" Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju

Riccardo iz Kalabrije, prvi je od oko 20 sinova koje je sud poslao u svojevrsni rehabilitacijski centar, što dalje od mafijaša.

Kada je navršio 16 godina, izgledalo je kao da će Riccardo krenuti stopama svog oca, poznatog 'bosa' ustrijeljenog u mafijaškom obračunu. Tri njegova brata u to vrijeme već su bila u zatvoru osuđena za zločine koji se dovode u vezu s mafijom.

Kada je Riccardo optužen za pokušaj krađe i oštećenje policijskog automobila, sudac Roberto Di Bella svoju je presudu dopunio s do sada nezabilježenom odredbom - mladi delikvent, mora biti poslan na Siciliju dok ne navrši 18 godina.

Di Bella je poslao Riccardovu braću u zatvor, ali njega je želio poštedjeti slične sudbine. Sudac je citirao zakonske odredbe prema kojima je sudu dopušteno da odstrani maloljetnika iz obitelji koja nije u mogućnosti odgojiti ga primjereno.

Gdje su nestali tradicija i tajnost? Moderni mafijaši ne mogu odoljeti Facebooku

Riccardo je potom smješten u objekt na Siciliji u kojem se nalaze mladi problematičnog ponašanja. Nikome od njih ništa nije značilo što je njegovo prezime Cordi. Pravila su ondje stroga, nema izlazaka nakon što se spusti mrak, svatko mora napraviti svoj krevet, a objeduje se samo u strogo određeno vrijeme.

'Bilo je teško. Brojao sam dane', rekao je Ricacrdo u intervjuu za AP. Sudac mu je dodijelio psihologa Enrica Interdonatoa, poznatog po tome što je oformio hrabru skupinu mladih koji su ohrabrivali sicilijanske poduzetnike da ne plaćaju 'reket' mafiji.

Ovaj mentor Ricacrdu je ukazao na ljudske žrtve organiziranog zločina, nerijetko ga odvodeći na pogrebe ljudi koji su život izgubili zbog mafije, a često su i posjećivali osobe kojima se mafija osvećivala na brutalne načine.

Nicotra je u Riccardu vidio nešto što u njegovom domu nisu ni tražili - normalno dijete.

A tinejdžer se počeo dobrovoljno baviti i humanitarnim radom, pomažući djeci iz obitelji narušenih odnosa. Tek nekoliko tjedana prije nego je mogao otići sa Sicilije, Ricacrdo se pobunio. Spakirao je torbe i želio se vratiti kući, ali majka ga je nagovorila da ostane.

Na svoj 18. rođendan, 8. veljače, Riccardo je bio slobodan. Centar za djecu kojem je pomagao, priredio mu je rođendansku zabavu, a on se potom vratio kući u Locri.

U pismu kojeg je poslao listu 'Corriere della Sera' u svibnju, napisao je da neće napustiti svoju obitelj, ali da želi 'čisti' život.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene