Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Trideset pet godina nakon spektakularne pljačke ovjekovječene u filmu Martina Scorsesea 'Dobri momci', u četvrtak je u New Yorku uhićen 78-godišnji mafijaš uz četvoricu njegovih navodnih ortaka optuženih za pljačku i iznudu tijekom više od 40 godina.


Oružana pljačka u zračnoj luci JFK-u počinjena 11. prosinca 1978. punila je novinske stupce. Bila je to najveća pljačka u povijesti Sjedinjenih Država u kojoj je ukradeno 5 milijuna u gotovini i nakit vrijedan 1 milijun, u vrijednosti 20 milijuna današnjih dolara.

Vezani članci Prazne ulice New Yorka Bili su jedno od najvećih žarišta korone u svijetu, a sad su napokon najavili potpuno otvaranje: "Spremni smo" Zoran Mamić i Zdravko Mamić Zoranu Mamiću odbijen zahtjev za izvršavanjem kazne u BiH: ''Ministarstvo u ovom trenutku nema osnova za daljnje postupanje po molbi osuđenika''

Vincent Asaro (78), bivši "street boss" iz klana Bonanno, jedne od pet njujorških obitelji povezanih s Cosa Nostrom, jedini je koji je u optužnici objavljenoj u četvrtak izravno povezan s tim razbojstvom. No njegova uloga nije u optužnici pojašnjena.

Uhićen je u svom domu u Howard Beachu, u četvrti Queens. Njegov sin Jerome Asaro (55) i još dvojica članova obitelji Bonanno, Thomas Di Fiore (70) i John Ragano (52) također su uhićeni u New Yorku i u okolici. Peta osoba, Jack Bonventre (46) se predao. Glasnogovornik saveznog suda rekao je da se sada trebaju pojaviti na sudu u Brooklynu i izjasniti o krivnji.

Talijanski tužitelj: Mafija planira atentat na Papu

11. prosinca 1978. skupina naoružanih i maskiranih muškaraca, očito dobro informiranih, onesposobila je desetak zaposlenika JFK-a i za samo sat vremena odnijela iz sefa 5 milijuna dolara gotovine i nakit vrijedan 1 milijun. Onamo su bili dopremljeni iz Njemačke Lufthansinim teretnim zrakoplovom.

No osim jednog zaposlenika Lufthanse optužena za pomaganje, nitko nije osuđen za to razbojstvo a novac i nakit nikada nisu pronađeni.

Film "Dobri momci", s Robertom De Nirom, Rayom Liottaom i Joeom Pescijem, koji se u kinodvoranama počeo prikazivati 1990. govori o usponu i padu klana Lucchese, jedne od pet njujorških mafijaških obitelji, i o pljački u JFK-u. Film je požnjeo golem uspjeh. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook