Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany danas je nakon susreta s austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom iznio potankosti svoga plana za pomoć gospodarstvima zemalja istočne Europe, među kojima je i Hrvatska, koji je u nedjelju odbacilo 27 zemalja EU-a na sastanku u Bruxellesu.


Gyurcsany je zatražio da se provede 'europski program stabilizacije i integracije' vrijedan 180 milijarda eura za deset novih članica EU-a na istoku kontinenta, ali i dvije nečlanice, Hrvatsku i Ukrajinu.

Vezani članci Slika nije dostupna Gospodarska kriza: Mađarski premijer podnio ostavku Slika nije dostupna Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany najavio ostavku

U prigodi posjeta svog austrijskog kolege Faymanna mađarski je premijer rekao da bi za izlazak iz sadašnje krize, koja je dramatična za neke istočnoeuropske zemlje poput njegove, banke koje podupiru nacionalne vlade morale pritjecati u pomoć svojim podružnicama u drugim zemljama EU-a koje su zapale u teškoće.

Gyurcsany tako predlaže da se podružnicama zapadnih banaka pomogne ubrizgavanjem kapitala od 50 do 60 milijarda eura, da se bankama koje se restrukturiraju pomogne s 35 do 45 milijarda, a da se 75 do 85 milijarda eura namijeni za oporavak gospodarstva u srednjoj i u istočnoj Europi. Uz to je opet pozvao da se ubrza proces ulaska u eurozonu.