Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mađarska se bori protiv ilegalnih odlagališta smeća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski ministar okoliša Gabor Fodor pokrenuo je veliku akciju protiv ilegalnih odlagališta smeća koja uključuje racije posebnih timova istražitelja.

Takozvani "zeleni komandosi" izvodit će racije protiv ilegalnih
odlagatelja smeća, u akciji za koju je mađarska vlada izdvojila 18 milijardi forinta (oko 72 milijuna eura). Cilj akcije je ukloniti što veći broj ilegalnih smetlišta.

Pročitajte i ovo Smeće u srcu Splita - 2 miškolovke na balkonima Je li ovo moguće? Ispred kuća u centru grada imaju mali Karepovac: "Smrdi, ima štakora, ljudi ne mogu otvoriti prozor..." Rezultati istrage o odronu - 2 Ljutiti građani Misterij odrona na Jakuševcu: "To je zlostavljanje, da pitam bilo koga u gradu tko bi se s nama mijenjao za tih 6000 kuna...''

U Mađarskoj postoji oko 10.000 ilegalnih deponija koji predstavljaju izvore zaraze i iz kojih štetne tvari dospijevaju u podzemne vode. Lokalne zajednice nemaju snage boriti se protiv odlagatelja jer im nedostaje novac.

Kao jedan od najgorih primjera ilegalnih smetlišta, mađarski mediji navode naselje Tapioszecsoe u peštanskoj županiji, koje se nalazi na rubu ogromnog ilegalnog deponija. Ministar okoliša Fodor posjetio je u nedjelju to naselje, čiji se stanovnici žale na nesnosni smrad i najezde štakora posebice nakon kiše.

Problem je već dugo poznat mađarskim vlastima koje su izradile i plan za saniranje deponija, ali projekt je neprestano odgađan zbog nedostatka sredstava.

U upravo pokrenutoj akciji uklanjanja ilegalnih smetlišta sudjelovat će oko 1.700 "zelenih komandosa", koji će zajedno s policijom tražiti krivce i nastojati spriječiti daljnje ilegalno gomilanje smeća, te pronalaziti mogućnosti uklanjanja postojećih ilegalnih deponija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene