Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suočava se s gospodarskim padom

Mađarska: Izabrali premijera koji će rezati troškove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski je parlament i službeno izabrao dosadašnjeg ministra gospodarstva Gordona Bajnaia na mjesto novoga premijera, a Bajnai je predstavio članove nove vlade u kojoj je šest novih ministara, zaduženih za rješavanje kriznoga stanja u zemlji, prenijele su agencije.

Bajnai je dobio glasove 204 od ukupno 385 članova parlamenta i nakon toga je prisegnuo, a odluka je stupila na snagu odmah. 'Vladi će se pridružiti šest novih ministara', izvijestio je članove parlamenta dosadašnji ministar gospodarstva, čija je zadaća pokušati preokrenuti najgori gospodarski pad u toj zemlji u zadnjih dvadesetak godina. Bajnai, poslovni 41-godišnjak, od početka devedesetih prijatelj je dosadašnjega premijera Ferenca Gyurcsanya. Gyurcsany je zadnjih godinu dana bio premijer u manjinskoj vladi i kad je kriza pogodila Mađarsku, prvu zemlja EU-a koja je tražila pomoć Međunarodnoga monetarnog fonda, nije više mogao osigurati potporu svojem programu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Odbacio sučeljavanje Plenković otkrio koliko je donirao HDZ-ovoj kampanji pa opleo po Milanoviću: "Svakog dana se budi i lupeta sa svojim primitivizmom" Slika nije dostupna O mađarskom zakonu o medijima 'Ovaj zakon omogućuje da vlast kontrolira medije'

Povukao se i predao dužnost kriznom upravitelju, a iskoristio je pravnu formulu tzv. konstruktivnog izglasavanja nepovjerenja koja omogućuje parlamentu da opozove jednog i prihvati novog premijera bez prijevremenih izbora koji bi naštetili njegovim socijalistima. Ni oporbeni slobodni demokrati ne žele izbore jer smatraju da je to gubitak vremena za zemlju koja sad preživljava od 25,1 milijarde dolara MMF-ove pomoći.

Najavio smanjivanje mirovina

Bajnai je smijenio ključne ministre u vladi. Na mjesto ministra financija imenovao je direktora mađarske podružnice američkog Deloittea, na mjesto ministra gospodarstva stručnjaka za tehnologiju i informatiku Tamasa Vahla te na mjesto ministra vanjskih poslova Petera Balazsa, koji je obavljao dužnost europskoga povjerenika u Bruxellesu. Bajnai je nestranačka osoba, ali treba potporu socijalista pa ne može ostati izvan nutarnjih stranačkih sukoba i morat će u vladu uključiti neke stranačke ljude.

Budući da je već rekao kako ne kani ostati u politici nakon isteka mandata, Bajnaiu neće štetiti bijes javnosti koji je neizbježiv kad počne obuzdavati javnu potrošnju. Konzervativna je oporba već rekla da s njime neće ni razgovarati. Bajnai je najavio da će smanjiti mirovine, bonuse u javnom sektoru, rodiljne naknade te subvencije za zajmove, za energiju i za javni prijevoz. Izbori su u Mađarskoj u proljeće 2010.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene