Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Madrid čeka dokaze da je ETA položila oružje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Madrid neće poduzeti "nikakve korake" u mirovnom procesu s baskijskom separatističkom organizacijom ETA-om sve dok ne dobije potvrdu da je ona položila oružje, ustvrdio je španjolski premijer Jose Luis Zapatero.

Kako javlja njemačka agencija dpa Zapatero je to kazao Senatu u kojem se oporbena Narodna stranka (PP) protivi pregovorima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zapatero predložio strategiju za borbu s ETA-om Slika nije dostupna Zapatero ne očekuje nove pregovore s ETA-om

"Nema ni najmanjeg znaka da ETA želi položiti oružje", ustvrdio je u srijedu zastupnik PP-a Pio Garcia-Escudero.

Konzervativni španjolski dnevnik ABC otkriva u srijedu da se vojno vodstvo ETA-e "taktički povuklo" s juga Francuske na sjever Italije u očekivanju mirovnog procesa.

Mirovni proces vlada u Madridu najavila je u lipnju, nakon što je u ožujku ETA, poslije 38 godina oružane borbe za neovisnost Baskije s više od 800 ubijenih, proglasila "trajan prekid vatre".

Vlada talijanskog premijera Romana Prodija vjerojatno je naredila snagama sigurnosti da "nadziru i kontroliraju, ali da ne interveniraju osim u slučaju teškog prijestupa", piše ABC o ETA-i u Italiji.

Talijani tako, prema ABC-u prate vojnog šefa ETA-e Garikotiza Aspiazua Rubine, zvanog "Txeroki".

Prema ABC-ju "Txeroki" pripada tvrdoj liniji i raspolaže s 30-ak bezuvjetnih pristaša koji čine tvrdu jezgru "nove ETA-e" koja bi bila spremna na terorizam odluči li prekinuti proglašeno primirje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene