Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon žestokih kritika partnera iz Europske unije, mađarski premijer Viktor Orban odustao je od prijedloga da Mađarska vrati smrtnu kaznu.


Orbanova stranka Fidesz pod pritiskom euroskeptične desnice u srijedu je objavila da želi s europskim partnerima razgovarati o mogućem povratku srmtne kazne.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Strateški je važno ubrzati i završiti pregovore EU s Hrvatskom' Slika nije dostupna 8,2 milijuna Mađara bira zastupnike i novog gradonačelnika Budimpešte

Dan ranije Orban je rekao da bi smrtna kazna trebala "ostati na dnevnom redu rasprave", jer ostale kazne ne odvraćaju adekvatno.

Smrtnu je kaznu Mađarska ukinula neposredno nakon pada komunizma 1990., a nema je ni u ostalim zemljama 28-člane Unije.

Orban je otvorio to pitanje nakon nedavnog ubojstva mladog trafikanta koje je izazvalo veliki gnjev javnosti.

Europska unija u panici: Premijer pokrenuo pitanje smrtne kazne

Premijerove riječi izazvale su kritike Bruxellesa, a predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u četvrtak je Orbana pozvao da jasno kaže kako ne kani ponovno uvesti smrtnu kaznu i najavio mu "borbu" pokuša li ipak.

Orban je vodećim europskim političarima u četvrtak rekao da Mađarska ne kani vratiti smrtnu kaznu, ali kani razgovarati o toj temi, rekao je na konferenciji za novinare u Budimpešti predstojnik Orbanova ureda Janos Lazar. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook