Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postupak u Hrvatskoj se nastavlja

Mađarska presuda Hernadiju za Uskok je nebitna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravomoćna oslobađajuća presuda suda u Budimpešti čelniku MOL-a Zsoltu Hernadiju ne bi trebala utjecati na nastavak kaznenog postupka koji se protiv njega vodi u Hrvatskoj, smatraju u Uskoku, dok njegov branitelj drži kako bi se moglo otvoriti pitanje je li riječ o presuđenoj stvari.

Prizivni sud u Budimpešti u srijedu je potvrdio odluku redovnog suda o oslobađanju predsjednika Uprave i glavnog izvršnog direktora MOL-a od optužbi za pronevjeru i druga kaznena djela. Njega je lani privatno tužila bivša zaposlenica i dioničarka MOL-a, tvrdeći da je izgubila više od 78 tisuća eura zbog urušavanja cijena MOL-ovih dionica nakon objave da je Hernadi s 10 milijuna eura podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi stekao upravljačka prava u Ini.

Pročitajte i ovo Ilustracija posljedica zamrzavanja cijena U susjedstvu prijeti nestašica goriva: "Situacija je ekstremno opasna, tražit ćemo intervenciju države" Slika nije dostupna VRHOVNI SUD ODLUČIO Potvrđena presuda Sanaderu i Hernadiju u slučaju MOL. "Ovdje je riječ o korupciji na najvišoj razini"

Hernadijev odvjetnik Peter Zamecsnik je u svibnju izjavio kako bi pravomoćna oslobađajuća odluka mogla prisiliti vlasti u Hrvatskoj da odbace optužnicu protiv Hernadija za korupciju. No, u Uskoku kažu da mađarska presuda ne mijenja ništa te da se kazneni postupak protiv Hernadija može nastaviti.

Podsjećaju da je protiv čelnika MOL-a na snazi pravomoćna optužnica te da je kazneni postupak pokrenut tri godine prije nego li je u Mađarskoj podignuta privatna tužba. Ističu i da Državno odvjetništvo nikada nije mađarskim pravosudnim vlastima prepustilo Hernadijev kazneni progon.

Hernadijev branitelj Goran Mikuličić rekao je da ne može komentirati mađarsku presudu jer je nije vidio. "Ja mogu komentirati tek procesnu situaciju, a ona ide u pravcu da ukoliko je ta odluka istovjetna inkriminacijama koje se dižu ovdje u Hrvatskoj može se postaviti pitanje tzv. res iudicate ili presuđene stvari", izjavio je Mikuličić za Hinu. Dodao je kako, da bi se utvrdilo je li riječ o već presuđenom slučaju, treba proći određenu proceduru.

"Najprije moram dobiti prevedenu presudu, a još ne znam kakav će biti razvoj događaja", kazao je Mikuličić.

I Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković kaže da presudu još nije vidjela te da ne zna je li mađarski slučaj, što se inkriminacija tiče, istovjetan hrvatskom. "No, pokaže li se da je inkriminirani događaj identičan, to bi Sanaderu išlo u prilog, jer bi to mogla biti podloga za ponavljanje postupka", kazala je Sloković.

Odluka suda u Budimpešti donesena je pet dana uoči pripremnog ročišta na zagrebačkom Županijskom sudu na kojem bi se, među ostalim, trebao odrediti datum početka suđenja u odsutnosti.

Uskok je za Hernadija zatražio i istražni zatvor nakon što mu je Mađarska odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa. Raspisana je i međunarodna tjeralica koju je Interpolovo povjerenstvo za nadzor početkom 2014. povuklo zbog revizije. U toj međunarodnoj policijskoj organizaciji u srijedu se nije moglo doznati što je s tjeralicom za čelnikom mađarske naftne kompanije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene