Andrej Plenković i Emmanuel Macron
Andrej Plenković i Emmanuel Macron Foto: GONZALO FUENTES / POOL / AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u utorak u Parizu, uoči susreta s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, kako želi da summit u Zagreb bude uspješan te da je promjena metodologije pregovaračkog procesa preduvjet za otvaranje pregovora s kandidatskim zemljama.


"Dijelim vaše nastojanje da se na sastanku na vrhu u svibnju u Zagrebu postigne jedinstvo i da bude uspješan za Europu.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović o Jandrokovićevoj fotografiji: ''Super kupaći. Je li se to slikao na Šoderici ili pred kućom svoga punca?" Vječna svađa Milanovića i Plenkovića - 8 Što stoji iza svađe dva najveća ega u Hrvatskoj: "Moramo si postaviti pitanje zašto to rade? Što žele da mi ne vidimo?"

Francuska je predložila novu metodu da proces proširenja ne bude samo birokratski proces, nego istinski politički put prema naprijed, koji se može i ubrzati i učiniti reverzibilnim, koji sadrži uvjete, ali i konkretne koristi za kandidatske zemlje", rekao je Macron, koji je zajedno s premijerom Plenkovićem dao izjavu novinarima prije radnog ručka u Elizejskoj palači.

"Želim istaknuti želju Francuske da sastanak na vrhu u Zagrebu bude uspješan", dodao je Macron.

Plenković je Macronu potom predstavio program i glavne aspekte hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, a dvojica će čelnika razgovarati o pregovaračkom okviru za buduće odnose Europske unije i Ujedinjene Kraljevine, o pregovorima o novom Višegodišnjem financijskom okviru Europske unije, o pripremi Konferencije o budućnosti Europe te o sastanku na vrhu između zemalja članica Europske unije i zemalja jugoistoka Europe, koji će se održati u svibnju u Zagrebu.

U tom će kontekstu biti riječi i o daljnjem proširenju Europske unije.
Francuska je na summitu u listopadu prošle godine zajedno s Nizozemskom blokirala otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Hrvatska, koja je 1. siječnja preuzela šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a, želi deblokirati taj proces jer smatra da europska perspektiva za zemlje jugoistočne Europe nema alternative.

"Drago mi je što je predsjednik Macron iskazao optimizam u pogledu uspjeha zagrebačkog summita. Za nas je taj sastanak iznimno bitan. U našem je interesu da te države budu stabilne, da poduzimaju gospodarske i socijalne reforme", rekao je Plenković. (Hina)