Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPKOLJENI MARIUPOLJ

Podmukli Putinov odgovor Macronu: "Gađat ćemo grad dok god se ne predaju!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski i francuski predsjednik sat vremena su razgovarali o razorenom i opkoljenom Mariupolju. Putin, čini se, nema namjeru prestati uništavati taj grad.

Vladimir Putin i Emmanuel Macron razgovarali su sat vremena telefonski o Mariupolju i stanju u Ukrajini. Ruski predsjednik rekao je Macronu da će granatiranje opkoljenog ukrajinskog grada prestati tek kada se ukrajinske trupe predaju.

Dio razgovora otkrio je sam Kremlj u priopćenju. I dok francuski dužnosnici navode kako je ruski čelnik pristao razmotriti planove za evakuaciju civila iz grada, ne daje se naslutiti da će Kremlj pristati na to, javlja BBC. 

Dužnosnici francuske palače nazvali su situaciju u gradu "katastrofalnom" i dodali da "civilno stanovništvo mora biti zaštićeno i mora napustiti grad ako to želi. Moraju imati pristup pomoći u hrani, vodi i lijekovima koji su im potrebni".

U Mariupolju je još 160.000 civila. Francuska je, zajedno s Turskom, Grčkom i nekoliko humanitarnih skupina, predstavila Putinu plan za evakuaciju grada.

Dužnosnici su rekli da je Putin rekao Macronu da će "razmisliti" o tom prijedlogu. Ruski dužnosnici rekli su da je Putin rekao francuskom čelniku da "kako bi se riješila teška humanitarna situacija u ovom gradu, ukrajinski nacionalistički militanti moraju prestati pružati otpor i položiti oružje", navodi BBC. 

Ukrajina optužuje Rusiju za nasilno odvođenje Ukrajinaca na teritorij pod ruskom kontrolom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene